27 Nisan 2008 Pazar

Zeytinyağlı Çiriş


Senede bir kere yapmış olduğum bir sebze türü. Bu sebzeyi 2 sene önce abim sayesinde tanıdım, kendiside değişik ot ve yiyeceklere meraklı olduğu için pazara gittiği zaman değişik ot ve yeşillikler bulursan al diye rica etmiştim, sağ olsun bana bu sebzeyi tanıştırmış oldu.

Çiriş Doğu Anadolu’da karlar eridikten sonra dağların eteklerinde kendiliğinden çıkan bir bitki. Nisan başı gibi çıkıp Mayıs ortasında mevsimi bitiyor. Özellikle Bingöl ve Erzurum’da sıkça pişirilen bir sebze. Bu sebzeyi yabani pırasa diye de adlandırıyorlarmış, ama ben tadını pek benzetemedim. Ayrıca Erzurum da mutlaka senede bir kere olsun şifa olsun diye yenirmiş. Bu bilgileri internet sitelerinden edinip sizlerle paylaşıyorum.

Kavurma, kıymalı ve zeytinyağlı olarak değişik şekillerde yapılıyor. Ben bu sefer zeytinyağlı denedim , ½ kilo kadar da dondurucumda saklıyorum onu da ilerleyen zamanlarda farklı pişirip gene sizlerle paylaşacağım.

Temizlerken kökleri tamamen kesilip tek tek sap kalacak şekilde yıkayıp pişime hazır hale getiriyoruz. Bu sefer abicim sağ olsun temizleyip yıkamış bana pişirmeye hazır halde verdi.
Bence sizde abinize sipariş verin :)

Malzemeler;

- ½ kilo çiriş ( kibrit boyunda doğranmış )
- 1 baş kuru soğan ( ay ay doğranmış )
- 1 domates ( kabukları soyulup doğranmış )
- 1 adet kesme şeker
- Tuz
- İstenildiği kadar zeytinyağı

Çirişi ve tüm malzemeleri karıştırıp hiç su koymadan düdüklüde yaklaşık düdüğü ötüp ocağı kıstıktan sonra 6 ya da 7 dakika kadar pişirip, soğuduktan sonra servise hazır hale getiriyoruz.

Sağlıcakla kalın.

12 yorum:

. dedi ki...

CANIMM INANKI HIC BILMEDIGIM BIR SEBZE MERAKTA ETTIM LEZZETINI INANKI.
ELINE SAGLIK,ISTAH ACICI GÖRÜNÜMDE .
BEN SEBZELI TARIFLERI ARTIK BLOGA TASISAM DIYORUM,FAKAT YAPTIGIM BASKA BIR TARIF HEP ÖNE GECIYOR.
BÖYLE GÖRÜNCEDE EKSIKLIGIM DIYE DÜSÜNÜYORUM:)
IYI GECELER CANIM.

elma şekeri dedi ki...

Zeytinyağlı Çiriş ismini ilk defa duydugum bir yemek ve ot türü ama nefis bir tadi olduguna eminim ben tam bir ot,sebze severim cünkü.
Ellerine saglik nefis görünüyor.

nil-nennenmutfakta dedi ki...

ot ve sebze yemeklerine baylırım mevsiminde bol bol yemek lazım dimi :) ellerine sağlık .İyi haftalar dilerim...
NİL

Adsız dedi ki...

Ciris hic yemedim, tadini simdi merak ettim.Cok lezzetli görünüyor, ellerine saglik canim. Güzel bir hafta diliyorum, hoscakal.

Ayse Pamuk dedi ki...

ah hayatım beni can evimden vurdun bir hafta sıf bu şekilde beslenebilirim ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

Bu sebzenin varlığını semt pazarında gezerken fark ettim. Satıcı tezgahını o denli doldurmuştu ki, aklıma bahçe fidesi olarak geldi, ne olduğunu öğrenmek istemedim.

Bir gün blogların birinde 'Çiriş Yemeği' ile karşılaştım. Blogcu arkadaş, benim gibileri için çirişin resmini de koymuş ve bir çok bilgi vermiş. O sayede, çiriş sebzesini öğrenmiş oldum.

Bu gün ise, 'Zeytinyağlı Çiriş' yemeğini blogunuzda görüyorum. Yemeği mükemmel hazırlamışsınız, görüntüsü öyle diyor. Tarifinizi aldım, kendim için bu yemeği hazırlıyacağım, ellerinize sağlık.

Bütün dualarım bu sebzeyi semt pazarında bulmak için olacak, hoşça kalın..

Adsız dedi ki...

dgbSLM BENDE MERAK ETTIM HIC YEMEDIGIM SEBZE TÜRÜ AMA GÖRÜNTÜ HOS GÖRÜNÜYOR ELLERINE SAGLIK VE HUZUR DOLU AKSAMLAR ARKADASIM

fatosun mutfagından... dedi ki...

elelrine sağlık canımm..

bereketli mutfak-asiye dedi ki...

bende bu sebzeyi bilmeyenlerdenim.ama güzel görünüyor.ellerinize sağlık.

Özlem Avcı-mutfaktayimm dedi ki...

Anneler gününü en içten dileklerimle kutluyorum.
Sonrasında ise uzun zamandır aklımda olan ama bir türlü vakit bulupta hayata geçiremediğim KAHVALTI ŞENLİĞİ etkinliğimi başlatmak istiyorum. Artık yaz yavaş yavaş gelirken, güneş o güzel yüzünü bize göstermeye başladı. Güneşi görüpte pazar kahvaltılarını bir şölen haline getirmezmiyiz ?? Tabiki getiririz. İşte bu etkinliğin amacı da bu. Çiçeklerle dolu bahçe ve balkonlarımızda bütün aile bireylerinin toplandığı bir günde kahvaltı masalarımızı şenlendirecek alternatifleri bu sayfada paylaşmak istiyorum. Dilediğin herşey örneğin; Omlet çeşitleri, şarküteri çeşitlerinin sunum ve hazırlanışı, kolay börekler, kanepeler, kahvaltı tabakları aklınıza gelebilecek herşeyi benimle paylaşabilirsin. Etkinliğim 14 mayıs ta başlıyor bitiş tarihi ise 8 haziran. Bugün den itibaren mail adresime tarifini gönderebilirsin. Bu aralıkta mutfaktayim10@hotmail.com adresime göndereceğin mailine isim, blog ismi, şehir/Ülke ve tarif adıyla birlikte mail atmanı rica ediyorum. Atacağın mail o güzel sayfana uğrayıp harika tarif ve resmini alıp kendi sayfamda yayınlamama sebep olacak. Katılımını bekliyor ve kolaylıklar diliyorum :)

Bu arada sayfamın sağ üst köşesinde göreceğin KAHVALTI ŞENLİĞİ isimli bannerı da sayfanda görmek beni onurlandıracaktır.

Sevgiler...

Mutluluk Defteri / Tuğba dedi ki...

merhaba
Canım ilk defa gördüğüm ve ismini de ilk defa duyduğum bu ot ile pişen yemeğin rengi çok güzel. tadı da eminim çok güzeldir..

sevgiler

http://mutlulukdefteri.blogcu.com

sarımutfak-hande dedi ki...

canım böyle isimde bir ot olduğunu
ilk kez duyuyorum ellerine sağlık çok güzel görünüyor
sevgilerimle