27 Nisan 2008 Pazar

Çatal Çorba


Bu çorba sevgili annemin biz çocukken sürekli yaptığı ve tadına halen doyamadığımız bir çorbadır.
Neden adı Çatal Çorba'dır bilmiyorum , itiraf edeyim hiçde merak etmedim.
Benim için anne yemeklerinden birisi olduğu için halen dahi annemin yapmasını yeğlerim , ama geçen gün " artık seninde bunu yapma zamanın geldi , hep ben hep ben olmaz " dedi :) , bu lafımı okuyunca üzülecek çünkü annem tam bir pişirme bir o kadar da yedirme ustasıdır :) .
Hiçbir zaman elinden yaptığı bir yemeği azıcık yiyerek kurtulamazsınız , az yemek için ancak evden kaçmanız gerekir , anlayacağınız yedirmeyi çok ama çok sever :).

Kısaca tarifi ; ( bu tarif annemim dilinden aynen aktarılmıştır :) )

- 1 çay bardağı yeşil mercimek
- 1 çay bardağı buğday yarması ( aşurelik buğdayın kırığı , bu bulunamazsa pirinçte konabilir )

Yeşil mercimek ve yarma iyice ovularak yıkanır . Ayrı ayrı kaplarda mercimek ve yarmayı diş diş oluncaya kadar pişir ( yani tam pişsin ) ve birbirine kat ( haşlama suyunu dökme , çorbanın suyu olacak ). Haşlanıp pişen mercimek ve yarmanın içine 1 çay bardağı daha önceden haşlanmış olan nohutu kat ( annemin her zaman dondurucusunda çorbalar ve pilav için dondurulmuş nohutu bulunduğu için , ayrıca nohutu haşla diye belirtmiyor :))
Ayrı bir tencerede 1,5 çorba kaşığı tereyağında yemeklik olarak doğranmış 1 ortaboy soğanı kavur , içine çok az salça koy ve bir avuç büyüklüğünde kıymayı da bu kavrulmuş soğana ve salçaya ilave edip kavurmaya devam et. Sonra 2 tatlı kaşığı kuru nane ilave et ocağı kapat ve tahta kaşık ile karıştır.
Daha sonra bu kıymalı karışımı diğer tencerede sulu olarak bekleyen mercimek, yarma ve nohuta ekle.
Çorba tabaklarına koyup servis yaparken arzuya göre kırmızı biberli yağ yapabilirsiniz.

Afiyet şeker olsun

Sağlıcakla kalın
Not: Bu tarif 23/02/2008 traihinde diğer blogumda yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok: