25 Nisan 2008 Cuma

Keşkek


Bugün bayramın ilk günü ve biz annemlere ziyarete gittik ve sevgili anneciğim benim en çok sevdiğim iki şeyi yapmış bizi bekliyordu. Bunlardan bir tanesi size birazdan Nihal Teyze’ciğimin tarifini verdiği Keşkek, diğeri ise gene teyzemin tarifini verdiği Haşhaşlı Çörek. ( şimdi diyeceksiniz neden annen vermedi tarifleri diye, annem git teyzene sor, yapması benden tarifi ondan dedi :) )Her ikisinin de hemen fotoğraflarını çekip, sayfamda tariflerini verip sizlerle paylaşmak istedim .En kısa zamanda bende yapacağım.

Keşkek benim çocukluğumdan beri çok sevdiğim bayram sabahlarının yemeği. Tatillerde ve bayram zamanlarında Merzifon’a gittiğimiz zaman arife akşamı teyzem keşkeyi toprak bir küpe hazırlar ve onunla komşunun bahçesinde bulunan büyük fırına bırakmaya giderdik, keşkek fırında sabah kadar ağır ağır pişer sonra sabahın ilk saatlerinde gidip fırından alırdık, daha sonra teyzem servise hazır duruma getirirdi.

Tabi artık küplerde değil tencere ya da düdüklüde, fırında değil ocakta yapılıyor, ama şunu belirteyim ben gene aynı lezzeti alıyorum, sanırım çok sevmek önemli olan :)

Bugünde afiyetle iki tabağa yakın yedim, çok güzel olmuştu, ellerine sağlık anneciğim.

Şimdi tarifine geçelim :)

- ½ kilo dana yağsız büyük parçalar halinde doğranmış et
- ½ kilo aşurelik buğday
- tereyağı
- salça
- tuz ve kırmızıbiber

Keşkeyi pişirmeden bir gece önceden buğdayı 1 taşım kaynatıp , aynı suyun içinde sabah kadar şişmesi için bekletiyoruz. Şişmiş buğdayın içine yıkanmış etleri ekleyip , çok az tuz ilave edip üzerinden çıkacak şekilde su ilave edip tencerenin kapağı kapalı olarak pişirmeye başlıyoruz.
Ara sıra pişip pişmediğini kontrol ediyoruz suyunda azalma varsa çok az ilave ediyoruz.
Pişme işlemi bitince tahta bir kaşık yardımı ile etler lif lif olana kadar yemeğimizi dövüyoruz ( başka nasıl bir tabir kullanılırdı bilemedim :) )


Servis tabaklarına alınca üzerine salçalı ve kırmızıbiberli kızdırılmış tereyağı döküp hazır hale getiriyoruz.

Sağlıcakla kalın.


Not: Bu tarifi ilk olarak 20/12/2008 tarihinde diğer adresimde yayınladım.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

YORUMUNUZ BENİ ÇOK MUTLU ETTİ.ZATEN YEZDIKLARIMIZIN AYNI OLMASI ÇOK DOĞAL ÇÜNKÜ MEMLEKETLERİMİZ AYNI.BENDE GÜMÜŞHACIKÖYLÜYÜM.MERZİFONLA ARASI 20 KM BİLİRSİNİZ.HATTA KÖYÜMÜZ MERZİFONLA G.HACIKÖYÜN ARASINDADIR.ŞARLAYIK VARDIR BİZİM KÖYDE PİKNİK YERİ.O KADAR ÇOK SEVERİMKİ KEŞKEĞİ BAZEN ANNEME ANNE YA BİLMESEYDİK KEŞKEĞİ NAPARDIK DİYE SORARIM.ŞİMDİ BENİMDE CANIM İSTEDİ VALLAHİ.SEVGİYLE KALIN....

WWW.LEZZETMUTFAGİ.BLOGCU.COM

Adsız dedi ki...

kesinlikle bende g.hacıköylüyüm keşkege hasret kaldım çok seviyorum ve bayram sabahlarının vazgeçilmezi

hayat dedi ki...

kesinlikle bende g.hacıköylüyüm keşkege hasret kaldım çok seviyorum ve bayram sabahlarının vazgeçilmezi