28 Kasım 2013 Perşembe

Sütlü Kuru Isırgan Çorbası



Bugün artık tam sıcacık çorbanın içimizi ısıtacağı dışarısının düne göre buz gibi olduğu bir gün. 
Uzun zaman önce de bu güzel lezzeti yapıp paylaşmıştım. Buzdolabımın derinliklerinde bir kaç çorbalık daha sakladığım kuru ısırgan için tam zamanı diyerek öğlen için hemen hazırladım ve test ettim bir kere daha onayladım , çok lezzetli oldu :)
Kuru ısırgan nereden bulunur , İstanbul'da yöresel ürün satan dükkanlarda varmıdır maalesef bilemiyorum. Benim temin yerim  tam merkezinden Rize'den :) İlkini can arkadaşım Nursen'in kardeşi getirmişti , diğeri de gene yöresinden geldi. 
Kuru ısırgan kurutulmuş naneye benziyor , tarifte vereceğim gibi az suyla önce haşlanıyor , haşlama sırasında suyu koyu bir renk alıyor ama süt eklendiğinde rengi açılıyor panik yapmaya gerek yok :)

Malzemeler ;

- 1 fincan kuru ısırgan
- 1 fincan su
- 1,5 yemek kaşığı ince bulgur
- 1,5 yemek kaşığı mısır unu
- 1/2 litre süt
- 2 diş sarımsak ( rendelenmiş )
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
- istenildiği kadar tuz

Isırganı 1 fincan kadar su ile hafif ateşte pişiriyoruz , üzerine sütün bir kısmını ekleyip kaynayınca bulguru ilave edip hafifçe karıştırarak pişiriyoruz. 
Ayrı bir kapta mısır ununu bir miktar süt ile açıyoruz ve rendelediğimiz sarımsağı katıyoruz. 
Küçük bir tavada tereyağını eritip nane ve pul biberi katıp sonradan çorbaya eklemek için hazırlıyoruz. 
Kaynamakta olan sütün içine tuz ve mısır unu karışımı ilave edip , koyulaşma olduğu takdirde azar azar süt takviyesi ile hafifçe sulandırıyoruz. 
Pişme işlemi bittikten sonra tereyağlı karışımımızı ekleyip bir taşım daha kaynatıp çorbayı hazır hale getiriyoruz. 

Sağlıcakla kalın. 

1 yorum:

*mehtap dedi ki...

gerçektende tam sıcacık çorba havası.Isırgan bu dönem çok yaygın ama benim hep küçükken bacaklarımızı dalaması, kaşındırması aklıma geliyor, hiç alıpta pişirmedim:) Yalnız çorbası harika göründü gözüme eline sağlık.