25 Kasım 2013 Pazartesi

Ayva Tatlısı - Düdüklü Tencerede



Bu güzel lezzeti sık sık yapmak için tam zamanı. Her yer mis gibi ayvalarla dolu. Tarifim çok kolay ve tadı da çok hafif , bittikçe yapılacak bir tatlı. 
Saatlerce kısık ateşte pişirmeye gerek kalmadan 10 dk. düdüklü artı 10 dk. da kapak açık olarak kısık ateşte kaynatınca tatlımız olup bitiveriyor :) 
Herhangi bir yemeğin rengi için gıda boyası kullanma taraftarı hiç olmadım. Burada da çekirdek ve kabukların verdiği kadar bir renk elde ettim , bence gayet doğal ve güzel bir renk elde ettim :)

Malzemeler :

- 4 adet ayva
-16 yemek kaşığı toz şeker
-1 su bardağı su
- 2 çubuk tarçın
- Kaymak
- İri çekilmiş ceviz ve fındık


Ayvaları iyice yıkadıktan sonra kabuklarını soyup ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkartıyoruz. Kabuk ve çekirdekleri tencerenin dibine dizip ayvaları üzerlerine koyuyoruz. Her ayvanın içini ikişer kaşık şeker ile doldurup , 2 çubuk tarçını aralarına yerleştirip ayvaların yanlarından 1 bardak suyu ilave ediyoruz. 
Kapağı kapatıp , düdük öttükten sonra ocağı kısık duruma getirip 10 dakika pişiriyoruz. 


Buhar çıkışı bitince tencere kapağı açık olarak 10 dk. daha kısık ateşte kaynatıp dinlenmeye bırakıyoruz. 


Ilınınca servis kabına alıp , hafifçe jole kıvamındaki suyundan da üzerlerine ve yanlarına gezdiriyoruz. Servisten önce üstü kapalı olarak dolapta bekletirsek tatlı kendine daha iyi kendine gelmiş olacaktır. 

Servis sırasında arzuya göre kaymak ve çekilmiş ceviz+fındık konulabilir. 

Sağlıcakla kalın. 

3 yorum:

Oya Genç dedi ki...

Ellerine sağlık canım. çok güzel görünüyor.. En kısa zamanda deneyeceğim.:)

Mahir dedi ki...

Sevgili Neşe,
eline sağlık, tadının süper olduğunu bildiğim için :)) tarifini de buradan alayım dedim. Mahir

neseersoy dedi ki...

Mahir alemsin çok güldüm :))))