15 Ağustos 2008 Cuma

Çikolata Soslu Kek

Bu akşam arkadaşlarımıza yemeğe gideceğiz, aslında hiç tarzım değil ve görünce de çok şaşıracaklar ama fotoğrafını gödüğünüz keki yaptım. Tarzım değil dememdeki maksat, ben genelde tuzluları yaparım kek ve pasta ile pek aram yoktur ( aslında eşim kek ve pastaya bayılır ama laf aramızda ben sevdiklerimi yapıyorum :-) )
Ama bu tarifi öğlen sevgili “ http://yasaminkiyisindan.blogcu.com “ sayfasında gördüm hemen yapmaya karar verdim, hem sevgili eşimin isteği yerine gelsin hem de yemek sonrası çayın yanına ağzımız tatlansın diye. Sevgili blog arkadaşım Yaşamınkıyısından’a teşekkür ediyorum gerçekten çok güzel bir tarif.
Şimdi tarifimize geçelim.

Malzemeler;
- 4 yumurta
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı eritilmiş margarin ya da sıvı yağ ( ben yarı yarıya koydum)
- 3 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 3 yemek kaşığı kakao
Sosu için;
- 3 su bardağı süt
- 3 yemek kaşığı kakao
- ½ su bardağı toz şeker

Öncelikle yumurta ve şekeri yaklaşık 5 dakika çırpıcı ile karıştırıyoruz. Sütü ve yağı katıp çırpmaya devam ediyoruz. Unu, kabartma tozunu, kakao ve vanilyayı katıp iyice karışına kadar çırpmaya devam ediyoruz.
Yağladığınız ya da yağlı kâğıt serdiğini ( ben hep yağlı kağıt kullanıyorum daha kolay oluyor ) en büyük boy borcama karışımı boşaltım önceden ısıtılmış 170–180 derecedeki fırında pişine kadar tutuyoruz. Piştiğini ben bıçak batırarak anlıyorum, eğer bıçağa yapışan herhangi bir şey yoksa pişmiş demektir.
Kekimiz pişerken sosumuzu yapıyoruz.
Sütü, kakao ve şekeri karıştırıp ocakta karıştırarak pişiriyoruz, kaynadıktan sonra 5 dakika daha kısık ateşte tutuyoruz, yanından ayrılmayın taşabilir.
Pişen ve soğuyan kekimizi ufak parçalar halinde kare kare kesip çikolata sosumuza batırıp servis tabağımıza alıyoruz. Ben süslemeyi çikolata granülleriyle yaptım ama siz hindistancevizi ile yapabilirsiniz ( orjinal tarifinde hindistancevizi vardı ama ben pek kullanmadığım için evde yoktu ve çikolata granüllerini tercih ettim )

Sağlıcakla kalın.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

bu kek çok iştah açıcııı

ellerine sağlık
sevgilerr

oznurundunyasi dedi ki...

offff yukardaki pazıları almayayım ben ama bu keki tabağı ile alayım..3 kişiyiz zaten birer dilim :)
sevgiler
bu arada ark listeme ekliyorum umarım sakıncası yoktur..