31 Ağustos 2008 Pazar

Yalancı Su Böreği ve Tatil

Bu sene tatilimizi sevgili arkadaşım Özlem’in annesinin yazlığında Dikili bölgesinde 2 aile olarak geçirdik. İlk defa yaz tatilimizi otel ya da tatil köyü dışında evde geçirdik. Aslında otel gittiğinizde ne yemek ne temizlik düşünüyorsunuz, yemeğiniz önünüze, temizliğiniz ise siz fark etmeden yapılıyor. Ama evin güzelliğide başkaymış.

Sabah erkenden kalkıp kahvaltıyı yapmak sonra evde herkesi bırakıp Özlem ile sahile gidip güneşlenip, kitap okuyup sonrada denize girmek. Sonra yavaş yavaş kendine gelen evin diğer bireyleri ( eşler ve çocukların ) sahile gelmeleri. Özlem’in yanında getirdiği kek, börek ve meyveleri bize yedirip yanında geri götürmek istememesi, bunun için çaba sarf etmesi ve hatta sevgili eşimin benim çok yediğimi ima ederek “ Neşe ye ye ekmeksiz ye “ demesi :-) Öğlen saat 13.00 gibi acıktığımızı hissedip sıcağında bastırmasıyla eve dönüp öğlen yemeğini hazırlayıp yememiz. Akşamüstü saat 16,30 ‘a kadar evde klimayla serinleyerek akşam için yemek ve ayrıca abur cubur hazırlamamız ( kek, börek, helva, pasta v.s… ) . 16,30 dan sonra denize gidip bazen akşam güneşi batırana kadar sahilde kalıp sohbet etmemiz . Ve akşam yemeğinde mangal keyfi ile hafif kafaları çekmemiz, otelde geçiren tatillerin hepsine bedeldi.
Ama şunu belirtmeden geçemeyeceğim, tatilde birlikte olduğunuz kişiler çok önemli, biz bu konuda çok şanslıyız, çünkü 2 aile her konuda çok güzel anlaşıyoruz. Özlem ile olan arkadaşlığım 6 ya da 7 yaşımızdan beri devam ediyor, yani nerdeyse kendimizi bildik bileli birbirimizi biliyoruz :-) Özlem ile geçen sene eşlerimizin gelmediği 4 günlük Avrupa gezisine çıkmıştık ve o tatilimizde çok güzel geçmişti.

Şimdi bu tatil sırasında vazgeçilmezimiz olarak peynirli ve kıymalı çeşidini sürekli yaptığımız Özlem’in sevgili teyzesinin böreğinin tarifine geldi. Dün akşam Özlem’ler bizdeydi ve yemeğin yanına ( aslında sadece peynir tabağı hazırlayacağım başka yemek yok dedim ama birkaç çeşit ve bu böreği yaparak onlara sürpriz yaptım :-) ) bu böreği yaptım.
Artık bundan sonra börek yapacağım zaman hep bu tarifi uygulayacağım çünkü çok kolay ve lezzetli oluyor.

Malzemeler;

- 3 adet yufka ( Yufkaları tazeyken dondurucuya koyup ve kullanacağınız zaman 1 saat öncesinden çıkartırsanız ilk anki gibi taze oluyor, bilginize )
- 4 yumurta
- 2 su bardağı su
- ½ su bardağı zeytinyağı
- İç malzemesi için buraya bakabilirsiniz http://neseersoy.blogcu.com/bohca-boregi_8305391.html , ya da istediğiniz malzemeyi koyabilirsiniz.

Dikdörtgen borcamımızı yağlayıp bir yufkanın kenarları dışarıda kalacak şekilde seriyoruz, üzerine diğer yufkayı parçalayarak koyuyoruz, parçalanmış yufkaların üzerine iç malzememizi yayıp, malzemenin üzerine diğer yufkayı parçalayarak koyup en üzerine kenarlarda kalan yufkayı bohça gibi katlayarak örtüyoruz. Böreğimizi istenilen ebatlarda kesip üzerine önce 2 bardak suyu ( sıcak olmayacak ) , zeytinyağını en son olarak ta çırpılmış yumurtalarınızı döküp stretch flim ile kapatıp dondurucuda ya da buzdolabında 1 saat kadar bekletiyoruz. Pişirmemize yakın çıkartıp kabımızın oda sıcaklığına bekledikten sonra önceden ısıtılmış 190–200 derecelik fırında pişene kadar tutuyoruz.
Pişer pişmez fırından çıkarırsanız üzeri çıtır çıtır olur. Su böreği kıvamında çok güzel bir börek oluyor. Afiyet olsun.

Böreğimizi hazırlayıp dondurucuda bekletip lazım olunca da pişirebilirsiniz, böylece ani gelen misafirlere hazır su böreğiniz olur :-).

Ayrıca Özlem'in sevgili teyzesine çok teşekkürler bize böyle pratik ve lezzetli bir börek kazandırdığı için.
Sağlıcakla kalın.

Hiç yorum yok: