10 Ocak 2013 Perşembe

Çatal Çorba


İstanbul'da kar bitti ve seneler sonra kar zamanı izinli olmadan sabah nasıl işe gideceğim diye düşünmeden evde gündüzleri karın keyfini sürerek akşamlarıda eşim gelince kartopu savaşı yaparak geçirdim . Emeklilik çok güzelmiş :-))
Bu soğuk kış günleri için güzel bir tarif ile karşınızdayım.Çorbamın tarifini daha önceki senelerde de vermiştim . Çocukluğumun vazgeçilmez lezzetlerinden ve şu anda da bütün ailemin hatta yapıp tattırdığım herkesin çok sevdiği bir lezzet oldu.
Hatta bu sene ki yılbaşı hediyelerimden bir tanesi de bu çorbaydı ama şu an hangi arkadaşıma çıktı hatırlıyamıyorum çünkü yılbaşı gecesi epey çılgınca geçti :-)
İçindeki zengin tahıl ürünleri sayesinde özellikle yetişme çağında olanlar için çok faydalı olacaktır , çocukların lezzetini beğeneceklerine eminim :-)
Ama içindeki malzemelerden ve en güzel tadı veren buğday yarması , maalesefki marketlerde paketli olarak bulunmuyor , ama semt pazarlarında ya da yöresel mamül satan dükkanlarda bulunabileceğine eminim .En kesin adres ise perşembe günleri kurulan Küçükyalı Semt pazarı , orada Merzifonlu bir teyze var , kendisi Merzifon'dan getiriyor - kilosu 4 lira :-) Aşağıda buğday yarmasını görebilirsiniz.
Şimdi yapılışına geçelim.


Malzemeler ;

- 1 çay bardağı yeşil mercimek
- 1 çay bardağı buğday yarması
- 1/2 çay bardağı haşlanmış nohut ya da fasulye
- 1 çorba kaşığı tel şehriye ( kesme erişte olursa daha iyi )
- 1 orta boy kuru soğan ( yemeklik doğranmış )
- 1 tatlı kaşığı tereyağı ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı tatlı ya da acı kırmızı pulbiber
- 1 tepeleme tatlı kaşığı kuru nane
- istenildiği kadar tuz

Yapılışı ;

Mercimek ve yarmayı üzerini geçecek şekilde su koyduğumuz tencerede ocak ateşi çok harlı olmayan olmayacak şekilde ara ara karıştırıp suyunu kontrol ederek pişirmeye başlayalım.Pişmelerine yakın tel şehriyeyi ekleyelim bir adım sonra da haşlanmış nohut ya da fasulyeyi ilave edelim.
Ayrı bir tavada zetinyağ ve tereyağ birleşiminde soğanları iyice soteleyelim , soğanların içine salçayı karıştırıp pişirelim , en son olarak biberinin tuzunu ve nanesini ekleyip kısa bir süre karıştırarak bu karışımı pişirdiğimiz çorbamımıza ekleyip bir taşım kaynatalım.

Sağlıcakla kalın.



4 yorum:

Ferkay dedi ki...

Yeşil mercimeği çok seviyorum çorbasınıda, ellerine sağlık Neşecim..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Emekliligin keyfini cikarin, corbada nefis tam kis gunleri icin. Sayfaniza Feray in sayfasindan geldim, profil resmi dikkatimi cekti ve sevdim:))

NzlGl dedi ki...

Çok güzel bir çorba olduğu hem içindeki malzemelerden hem de resimden belli Sevgili Neşe hanım
elleriniz dert görmesin, sevgiler

mutfagabuyrun dedi ki...

kurabiye nefis olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.