29 Kasım 2008 Cumartesi

Ezogelin Çorbası

Uzun zamandır yapmak istediğim ama nedense Ezogelin Çorbası kebapçılarda lezzetli olur düşüncesiyle evde uygulamadığım bir çorbaydı. İlk olarak geçen hafta yaptım ikinci olarak da bugün. Tam olarak tarifini sevgili arkadaşım Nur verdi, aslında sarımsakta konulabileceğin kendisinin eklediğini söyledi ,ama ben iki seferdir de sarımsak kullanmıyorum, nedense sarımsağı çok sevmeme rağmen bu çorbaya tatmamış olsam bile yakıştıramıyorum, insan bazen sabit fikirli olabiliyor :-)

Malzemeler;

- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 çay bardağı bulgur
- 1 orta boy soğan ( yemeklik doğranmış )
- 2 adet yeşil sivri biber
- 1 adet orta boy domates
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 2 çorba kaşığı kadar zeytinyağı
- 2 çorba kaşığı kadar tereyağı
- Bol nane
- Kırmızıbiber
- İstenildiği kadar tuz

Soğanları zeytinyağında hafifçe solana kadar kavuruyoruz, içine doğramış olduğumuz sivri biberleri ve domatesleri atıp ocağı kısık konuma getirip tenceremizin kapağı kapalı halde bir müddet pişiriyoruz. Tenceredeki malzememize domates ve biber salçasını katıp bir süre karıştırıyoruz. Bu malzemelerin üzerine yıkamış olduğumuz mercimek, bulguru, tuzu ve üzerinden çıkacak kadar su ilave edip pişene kadar kısık ateşte kaynatıyoruz. Suyunu çekeceği için ara sıra sıcak su ilave etmek gerekiyor. Başka bir kapta tereyağını eritip yaklaşık 2 çorba kaşığı nanemizi yağa ilave edip çok yakmadan ,çok düşük derecede parçalayıcıdan geçirilmiş olan çorbamıza ilave diyoruz.
Servis sırasında da çorbamızı gene tereyağında kızdırdığımız nane ve kırmızıbiber ile süslüyoruz.

Sağlıcakla kalın.

4 yorum:

NzlGl dedi ki...

Sevgili neşeersoy
ellerinize sağlık biliyorsunuz çorbaları çok sevdiğim için tarifinizi okurken burnuma ezogelin çorbası kokusu geldi.:))) Bende sık sık yaparım. Ama sarmısak koymak hiç aklıma gelmemişti. Oysa bende sarmısağı çok kullanırım.
İlk yaptığımda deneyeceğim sonucu bildiririm.
sevgilerimle

akasyakokusu dedi ki...

Canım merhaba çorba enfes..bende aynı böyle yapıyorum..hatta bir tutamda pirinç ekliyorum.dediğin gibi şişince sıcak su eklemek gerekiyor.
ama sarımsağı şiddetle tavsiye ederim..
aslında tam ezogelini unla kıvamlandırırlar diye biliyorum ben..bizimki ona benziyor.bende hep merak ederdim ezo gelinmi sarı gelinmi:)))sana yazarken googledan birçok tarif baktım.hepside aynı verdiğim linkte doğru yazıyor..ben kasemi aldım soğumadan içeyim..
*****
http://www.dahaforum.com/ezogelin-corbasi-tarifi-t-9771.html

Unknown dedi ki...

NEfis ellerinize sağlık...

Adsız dedi ki...

Bende çok severim Ezogelini ama, sizin gibi evde yapmaya cesaret edemeyenlerdendim bugüne kadar.
En kısa zamanda denemek istiyorum.
Ellerinize sağlık
Sevgiler