13 Eylül 2008 Cumartesi

Sütlü Ve Fesleğenli Domates Çorbası


İşte mevsimin ilk çorbasını bu akşam için yaptım. Uzun zamandır canım domates çorbası istiyordu ama sıcak sebebi ile elim hiç çorbaya gitmiyordu.
Aslına bakarsanız bu akşamda çorba içilecek kadar serin değil aksine birden sıcağın bastırdığı bir akşam oldu ama bir kere niyetlendim içemeye ve hemen pişirdim.
Yemeğe sevgili arkadaşım Ayla’da gelmişti valla ben onun yalancısıyım çok lezzetli olduğunu söylediJ.

Malzemeler;

- 3 adet iri domates
- 1 çorba kaşığı domates püresi ( Tat marka kullandım )
- 3 yemek kaşığı kadar zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı kadar tereyağı
- 1 tepeleme dolusu çorba kaşığı un
- 1,5 su bardağına yakın süt
- Tuz
- Toz beyaz biber
- 1 çay kaşığı fesleğen
- 4 çorba kaşığı taze kaşar peyniri rendesi
- Kıtır ekmek

Öncelikle domateslerin kabuklarını soyup ( bazıları çekirdeklerini de çıkartır ama ben çıkartmam ) tuzunu, biberini ve domates püresini karıştırıp hazırlıyoruz. Tereyağını zeytinyağı ile eritip içine unu katıp hafif pembeleşene kadar karıştırarak kavuruyoruz. Bu kavurduğumuz unun içine yavaş yavaş domatesli karışımı ilave ediyoruz ve 5 dakika kadar ara ara karıştırarak önce harlı sonra kısık ateşte pişiriyoruz. Hafif boza kıvamını almaya başlayınca yavaş yavaş sütümüzü ilave ediyoruz ve karıştırmaya devam ediyoruz. Eğer çok katı olursa suyla sulandırabilirsiniz ama domates çorbasının biraz kıvamlı olması güzel oluyor.
İyice pişirdikten sonra eğer herhangi bir pütür varsa el parçalayıcısı ile tencerede iyice parçalıyoruz ve içine 1 çay kaşığı kuru fesleğenimizi ilave ediyoruz.
Servis sırasında üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ve kıtır ekmek ilave edebilirsiniz.

Kıtır ekmeğin tarifi ise;

2 dilim kepekli tost ekmeğini ( beyaz ekmekte olabilir ) tavla zarı ebadında kesiyoruz. Fesleğen, tuz ve kırmızı pul biber ekmek parçacıklarımızın üzerine serpip karıştırıyoruz.
Ve bu ekmekçikleri tavada kızdırdığımız 1 çorba kaşığı zeytinyağında karıştırarak kıtır kıvamına getiriyoruz. Fesleğen dışında başka zamanlarda kekik konabilir ya da sade olarak yapılabilir.

Sağlıcakla kalın

4 yorum:

Unknown dedi ki...

elinize sağlık çok lezzetli ve vazgeçilmez bir tarif .sevgiler

dilek dedi ki...

çok sağlıklı bir çorba olmuş ellerine sağlık..

TAZE NANE dedi ki...

Çorba çok güzel olmuş ne güzel çeşitlendirmişsin. Ellerine sağlık. Sevgilerimle TAZENANE

akasyakokusu dedi ki...

Canım çorba nefis olmuş.Bizim evde hergün pişer..Ana yemek olmasa bile çorbanın yeri bellidir her an.Belkide çocuklar peşpeşe büyüdü ondan alışknlık oldu..
eline sağlık valla nefis görünüyor..şöyle bir çorba içsem sende ferzandada pilav üstü tavuk vardı offf.
ama iftara gelirim artık:)ellerine sağlık tekrar desteğin içinde tşk ederim canım..Allah c.c. cümlemize eşine çocuğuna ailesine sevenlerine uzun ömürler versin..Rabbim sevdiklerimizle sınamasın amiin..