22 Ocak 2015 Perşembe

Mantarlı Fırın Mücver-Dukan Usulü



Dukan diyetinin ATAK evresini atlaktıktan sonra SEYİR döneminde sebzelere merhaba deme zamanı:) Program kitaba göre ister birgün sebze+protein birgün sadece ATAK evresindeki gibi protein ya da 5 gün 5 gün değişiklik yapılarak devam edilebiliyor. 
Sebzelerin yanında gene mutlaka protein almak gerekiyor. 
Bugün yaptığım Dukan usulü kabak dolmasından artan kabak içini ben de eklemelerle fırın mücvere çevirdim. Tabi sıfır yağ , ama yanında yenecek protein ve hafif sarımsaklı yağsız yoğurt yağın eksikliğini aratmayacaktır. 
Malzemelerde havuç ve patates gibi şekerli sebzelerin dışında diğerleri de kullanılabilir. 

Malzemeler ;
- 1 adet dolmalık kabak ( rendelenmiş ) - ben dolma yaptığım 2 kabağın içini kullandım.  
- 1/2 kuru soğan ( küçük küçük doğranmış )
- 3 yaprak pazı
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 5 adet kültür mantarı
- 1 tam yumurta + 1 yumurtanın akı
- 1/2 çorba kaşığı yulaf kepeği
- kırmızı biber, karabiber, tuz,zerdeçal,zencefil ( çay kaşığı ucuyla )

Yumurta ve bahartları iyice çırpıyoruz. 
Bu karışımı doğranmış sebzelerin ve yulaf kepeğinin üzerine döküp tüm malzemeyi iyice karıştırıyoruz. 
Bu karışımı fırın kağıdı serili küçük bir tepsiye döküp önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. 

Sağlıcakla kalın. 

20 Ocak 2015 Salı

Kremalı Tavuk - Dukan Usulu ( Atak ve Seyir için )



Dukan diyeti hep bana sürekli protein tüketilen , sadece tek tip beslenme ile zayıflanan son derece sağlıksız bir diyet gelirdi. 
Kitabını alıp incelemeye başladığımızda hiçte öyle olmadığının fikrine vardık. 
Sadece protein tüketilen çok kısa bir evresi mevcut , buna ATAK deniliyor ve bu kişiye göre değişiyor. 
Sadece protein derken akla sadece kırmızı et gelmesin. Kullanılabilecek besinler yağsız olmak kaydı ile tüm kırmızı etler - kıyma, bonfile, antrikot v.b. ( kuzu, koyun tercih edilmiyor ), sakatatlar , tavuk , hindi , balıklar ( yağlı olan somon balığı bile ) , süt , peynir , yumurta , hindi füme.
Yulaf kepeği ile hazırlanabilecek ekmek , pancake ve krepler.
Tek hoşlanmadığı eğer çok can çekerse tatlandırıcı ile hazırlanmış tatlılar. 
Ve en önemlisi bolca su tüketmek. 
Ayrıca ATAK devresi geçtikten sonra başlayan SEYİR evresi sırasında sebze tüketimi başlıyor ve belli oranlarda zeytinyağı kullanımı devreye giriyor. 
Ben mümkün olduğunca diyete uygun yağtığım yemekleri paylaşacağım , ben de birkaç tane blogtan ve instagramdan tarifler konusunda yardım aldım , belki benim yazdıklarımla da başkaları yardım etmiş olurum. 
Fikir aldığım bloglar : www.dilegindukangunlugu.blogspot.com.tr
www.dukandiyetitariflerim.com

Ama şu varki yemekler biraz uğraştırıcı , birazda pahalı ürünler ve kesin karar verdikten sonra azimle yapılması gereken bir diyet. 
Ama karar verdikten sonra kesinlikle öncelikle kitabını alıp okumak lazım. Kitap kalın gelip sizi korkutmasın , çok kısa bir sürede okuyabileceğiniz bir kitap. Kitabı okumadan kulaktan ya da internetten edindiğiniz bilgilerle kesinlikle diyete başlamayın , edilen tecrübelerin paylaşımından başarısızlıkla sonuçlandığı ve hayal kırıklığına uğrattığı bilgisini öğrenmiş oldum. 
Kısa bir bilgiden sonra ilk tarifime başlayım :)

Malzemeler ;

- 1/2 kilo fileto haline getirilmiş yağsız tavuk göğsü
- 3/4 su bardağı yağsız süt
- 1 tatlı kaşığı mısır nişastası
- kırmzı biber , karabiber, tuz , zerdeçal 
- 1 tatlı kaşığı elma sirkesi
- 4 dal kadar maydanoz ( doğranmış )

Tavukları baharat ve sirke karışımında birkaç saat dinlendiriyoruz. 
Dinlenen tavukları yağsız olarak ızgara tavada her iki tarafa kızarp pişene kadar tutuyoruz ve uygun yayvan bir tencereye alıyoruz. 
Mısır nişastasını sütte iyice çırparak tavukların üzerine döküp karıştırarak kısık ateşte 5 dakika kadar sos krema kıvamına gelene kadar pişiriyoruz. 
Ateşi kapattıktan sonra maydanozları ilave edip bir süre dinlendirdikten sonra servis yapıyoruz. 

Sağlıcakla kalın. 

15 Ocak 2015 Perşembe

Peynir Lalipopları



Yılbaşı için hazırlamış olduğum minik lezzetlerden bir tanesi de bu peynirli lalipoplardı :)
Yapımı son derece kolay , görseli son derece şık ve eğlenceli :)
Sunumu ne şekilde yapacağım konusunda epeyce düşündüm , çubukları  nereye batırabilirim diye , zamanım da kısıtlı olduğu için çıkıp çiçekçilerde çiçek sapladıkları süngerimsi malzemeyi de almaya gidemedim. Ben de çareyi derin bir kadeh ve içine kereviz yaprakları doldurmakta buldum , başarılıda oldu :)

Malzemeler ; 

- 150 gr kadar yağlı beyaz peynir
- 7-8 adet minik domates ( ikiye bölünüp çekirdekleri çıkarılacak )
- 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
- 1 diş sarımsak rendesi
- 1 limonun kabuğunun rendesi
- 1 tatlı kaşığı çöreotu
- 15 adet kadar kısa çöpşiş çubuğu
- süsleme için kereviz yaprakları ya da maydanoz
- sunum için derin kadeh

Peyniri, yağı, limon kabuğu rendesini, sarımsağı iyice ezerek karıştırıyoruz. İkiye bölünmüş domateslerin içine girecek şekilde elimizde top haline getiriyoruz. 
Çöp şiş çubuğuna önce bir yaprak yeşillik sonra domates daha sonrada peynir topunu yerleştiriyoruz. Peynirin üzerine, yapışması için çok az zeytinyağı ile karıştırdığımız çöreotlarından serpip sunum için içi yeşillik dolu kadehe yerleştiriyoruz. 

Sağlıcakla kalın. 


6 Ocak 2015 Salı

Fırında Peynirli Çıtır Ekmek



Dışarıda esip esip yağan ama bir türlü yerlerde yerini bulamayan kar var. Tüm gün boyunca uzattım bacaklarımı tam bir keyif içindeydim , tabi bu keyfi yukarıdaki lezzetle daha da zenginleştirdim yanında güzelce demlenmiş güzel bir çay ile :)
Ama aklım dışarıda evsiz barksız tüm canlılardaydı. Balkonuma gelen kumrular bile hareketlerimden hiç rahatsız olmadan verdiğim buğdayı beklediler. 
Allah dışarıda olanlara , yollarda evlerine ulaşmaya çalışanlara yardımcı olsun. 

Malzemeleri tek tek vermeyeceğim , istenilen şekilde , eldeki malzemelerle rahatlıkla yapılır. 

Dilim ekmek üzerine önce 1 çorba kaşığı kadar zeytinyağı sürüp az miktarda dövülmüş sarımsak ilave ediyoruz, üzerine domates püresini sürüp kestiğimiz yeşil ve kırmızı biberleri onlatın üzerine beyaz peynirleri yerleştirip , peynirlerin üzerine az miktarda zeytinyağı kekik ve kırmızı pul biber serpip önceden ısıtılmış 190-200 derecelik fırında üzeri hafif kızaran kadar tutuyoruz. 

Sağlıcakla kalın. 

5 Ocak 2015 Pazartesi

Ispanaklı Lezzet Dilimleri



Yılbaşı soframdan çeşitler devam ediyor.
Bu tarifi uzun seneler her ay aldığım Lezzet Dergisi'nden yaptım . Beni önce görsel olarak etkiledi , daha sonra tarihine baktığımda hiç zor olmayacağı kararına varıp listeme eklemeye karar verdim.
Bir kaç tanesini de kurabiye kalıplarımdan çam ağacı ve kalp ile şekilli de yaptım , gayet hoş oldular :-)
Ispanağı hiç hamurda kullanmamıştım , ama bu tarifi değişik sunumlarda sık sık kullanacağımı tahmin ediyorum çünkü çok lezzetli oldu.
Daha önceki tariflerimde yılbaşı soframı paylaşmamıştım . küçük bir karede masamdan :-)
 
 
Malzemeler :
Hamur için :

- 1/2 kilo ıspanak ( ben Superfresh dondurulmuş kullandım )
- 5 yumurta sarısı
- 5 yumurta akı
- 5 kahve fincanı un
- 5 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1/2 paket kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı tuz

İç Harcı için :

- 150 gr kadar Labne ya da Krem peynir
- 2 yemek kaşığı süzme yoğurt
- 1 çorba kaşığı mayonez
- 4 dilim jambon ( küp küp doğranmış )
- 3 tane gözlenmiş kapya biberi turşusu ( küp küp doğranmış )
- 3 adet salatalık turşusu ( küp küp doğranmış )
- 1/ çay bardağı haşlanmış mısır
- 4 dal ince kıyılmış dereotu
- 1 iri dil rendelenmiş sarımsak

Hamur Yapımı :
Ispanağı yanmaz bir tavada üzerine su ve yağ ilave etmeden yumuşayana kadar pişiriyoruz.
Ocaktan alıp derin bir kaba koyup el blenderi ile pürüzsüz hale getirip soğumaya bırakıyoruz.
Yumurta beyazlarını tuz ile iyice kar haline gelip katılaşana kadar çırpıyoruz.
Yumurta sarılarını bir kapta iyice çırpıyoruz, içine soğuyan ıspanak püresini ve sıvı yağı katıp çırpmaya devam ediyoruz.
Elediğimiz un ve kabartma tozunu spatula ile .karıştırıyoruz.
Tuz ile kar haline gelen yumurta beyazlarını ilave edip beyazı söndürmeden karıştırıyoruz.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serip , hamuru dökerek spatula ile yayıyoruz.
Önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında ortalama 25-30 dakika pişiriyoruz.
Fırından çıktıktan sonra üzerine temiz bir havlu serip dinlendiriyoruz.

İç Harcın Yapımı :
Tüm harç malzemelerini derin bir kabın içine alıp iyice karıştırıyoruz.

Ispanaklı hamurumuzu kibrit kutusu büyüklüğünde eşit parçalara kesiyoruz. ( benim yaptığım gibi istenilirse değişik şekilli kurabiye kalıplarıyla da kesilebilir )
Hamurun aralarına gelecek şekilde fazla yanlara gelmeyecek şekilde harcımızı koyuyoruz ve üst üste diziyoruz.
Dilimleri koyduğumuz tabağı buzdolabı poşetine geçirip en az 1 saat buzdolabında kalıcak şekilde dinlendiriyoruz.
Daha sonra servise sunabilirsiniz.

Sağlıcakla kalın.




Kar haline gelmiş yumurta akını yanlardan hafifçe karıştırarak spatula ile malzemeye katıyoruz.


Yumurta akı tüm malzemeye iyice yayılmış olacaktur , bu biraz zaman alıyoe , sabırlı olmak gerecek çok hızlı karıştırılmayacaktır.


Fırın tepsisine serilmiş halidir.


4 Ocak 2015 Pazar

Dolgulu Lavaş Rulo



Yeni yıl soframda olan diğer bir tarif daha.

Yapımı son derece kolay olan , malzemelerde illa verilen listeye bağlı kalmaya hiç gerek olmayan  evde olan malzemelerden de değişik  hazırlanabilecek çayın yanına . yemeklerde başlangıç olarak sunabileceğiniz lezzet.

Malzemeler :

- 2 adet lavaş ( sade , kepekli ya da ıspanaklı olabilir )
- 4 çorba kaşığı labne ya da krem peynir
- 4 ya da 5 tane salatalık turşusu
- 2 adet kapya biberi turşusu
- 15 -18 adet arası salam ya da daha az sayıda jambon
- bir kaç dal dereotu
- 6 adet çöp şiş çöpü ya da kürdan.
- süslemek için maydanoz ya da kereviz yaprakları


Lavaşın üzerine krem peyniri iyice yayıyoruz, üzerine dereotlarını saplarından kopararak serpiştiriyoruz.


Orta bölüme salatalık ve kapya biber turşularını diziyoruz.


Üzeri tam kaplanacak şekilde salam ya da jambonları diziyoruz.
Rulo haline getirip 2 parmak genişliğinde kesiyoruz.
Kestiğimiz minik ruloları ya tek tek kürdana ya da çöp şiş çubuklarına geçirip yeşil yapraklar ya da turşuyla süsleyip servise hazır hale getiriyoruz.

Sağlıcakla kalın.

2 Ocak 2015 Cuma

Portakal Diliminde Kereviz Salatası



Yeni yıl soframı süsleyen lezzetleri sırasıyla paylaşmaya çalışacağım. 
Son derece basit olan bir tarifi önemli olan güzel bir sunumla zenginleştirmek. 
Ben sunum konusuna önem vermeye dikkat ediyorum , öncelikle gözümüzü şenlendirmesi lazım :)

Malzemeler :

- 1 adet iri boy kereviz ( rendenşn iri tarafında rendelenmiş )
- 1 su bardağına yakın süzme yoğurt
- 2 çorba kaşığı mayonez
- 2 diş sarımsak ( rendelenmiş )
- 2 tane orta boy portakal
- istenildiği kadar tuz
- süsleme için ceviz
- 1/2 limon suyu

Rendelenmiş kerevizi vakit kaybetmeden  derin bir kapta hazırladığımız limonlu suda  üzerine stretch sararak en az 1 saat tutuyoruz
Diğer bir kapta yoğurt, mayonez, saımsak ve tuzu iyice karıştırıyoruz. 
Suyun içindeki rende kerevizleri elimizle iyice sıkıp suyunu süzdükten sonra yoğurtlu sosa katıp iyice karıştırıyoruz. 
Portakalları halka şeklinde dilimliyoruz , servis tabağına koyup üzerlerine sıslu kerevizleri yerleştirip en üstüne cevizi koyup tabağı kereviz yapraklarıyla süslüyoruz.  
Not : istenirse sosun içine dövülmüş cevizde konabilir , ben cevizin karartacağını düşünerek üzerine koymayı tercih ediyorum. 

Sağlıcakla kalın.