24 Kasım 2011 Perşembe

Çatal Çorba - Besin Deposu


Havalar soğudumu çok sıklıkla yaptığım çocukluğumun vaz geçilmez çorbası .
Bir kaç sene öncede tarifini verdiğim bu çorbayı hatırlatmak adına yinelemek istedim.
Çorba ile ana yemek arası bir lezzet . Adını duyan herkes " nasıl yani çatal çorba , garip " diyor ama tadına baktıktan sonra hayran kalmayanı şu ana kadar görmedim , özellikle eşim " hımmm nefis " diye yiyor her seferinde:-))
Amasya yöresinin geleneksel çorbası , hatta Amasya'ya ait bir web sitesi daha önce yayınladığım tarifte kullandığım fotoğrafımı o kadar beğenmişki , Amasya da çorba yapan kalmadığı için benim fotoğrafımı kullanmış:-)), bir çok fotoğrafımın değişik sitelerde kullanılmış olduğunu gördüğüm gibi :-)) http://www.amasyatamimi.com/kultur.html

Neyse , şimdi biz tarifimize dönelim.

Malzemeler ; ( orta boy tencere için )

- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 1/2 su bardağı buğday yarması ( aşurelik buğdayın yarması ) - eskien bulunmuyordu ama artık yöresel yiyecek satan dükkanlardan bulunabilir.
- 1 fincan haşlanmış nohut
- 1 orta boy kuru soğan ( yemeklik doğranmış )
- 1 çorba kaşığı kuru nane
- 50-75 gr. kadar kıyma
- 1 tatlı kaşığı biber + 1 tatlı kaşığı domates salçası
- tereyağı
- istenildiği kadar tuz ve kırmızı biber

Bir tencerede mercimek ve yarmayı iyice yıkadıktan sonra haşlıyoruz.
Onlar haşlanırken , bir tavada soğanları tereyağı ile hafif ateşte kavuruyoruz , soğanlar piştikten sonra kıymasını ekleyip kavuruyoruz üzerine salçaları ilave edip bir müddet pişiriyoruz , en son nane , tuz ve kırmızı biberi ilave edip bir müddet daha pişiriyoruz .
Pişen mercimek ve yarmaya haşlanmış nohutları ve salçalı karışımı ilave edip 5 dakika daha hafif ateşte kaynatıyoruz , katılaştıkça sıcak su ilave ediyoruz .

Sağlıcakla kalın.

1 yorum:

birtutamkekik dedi ki...

merhabalar:)
ne hoş ne hünerli bir sayfa bu böyle:)
emeklerinize sağlık..
seve seve izleyiciniz oldum hemenn..
bende sizi bekliyorum sayfama.
kucak dolusu sevgiler..
:)