24 Ocak 2010 Pazar

Kestane Kebap ve Kış

kestane kebap

Kış denince aklımıza gelen en güzel yemişlerin başında kestane gelir. Ben hem kestane şekerini hem suda pişmişini hem de böyle kebabını pek bir severim . Sanırım sevmeyende çok azdır. Benim bir tek tandığım kestane şekerini senelerce Bursa'da okumasına rağmen hiç sevmeyen arkadaşım Nursen'dir . Ama o da bir gün doğru yolu bulacak eminim :-))
Geçen senelerde kestane kebabını fırında yapardım ama artık ocak üzerine çok kısık ateşte tavada yapıyorum hem daha güzel ve lezzetli oluyor. Kestikten sonra 1 saat kadar suda bekletiyorum ve ıslak ıslak tavaya dizip üzerine kapak kapatıp pişmeye bırakıyorum. Ara sıra terst yüz yapıyorum ve ara sıra su serpiştiriyorum , yaklaşık yarım saatte yukarıdaki fotoğraftaki kıvama geliyor.

pilita1

Yaş ortalamamız yakın olanlar çoçukluklarında sobaları mutlaka hatırlarlar .O sobaların üzerine sabahları ekmek kızarır akşamları da kestane pişirilirdi.
Seneler sonra sobayı yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz kuzine ile Karadeniz'e gittiğimizde oradaki evimizde yaşıyoruz. Kayınvalidemler kuzineye pilita diyorlar benimde ağzım alıştı bende artık pilita diyorum:-)
Küçükken anneannemlerde de vardı ve çok büyük olan bahçenin bir kenarinda dururdu , özellikle reçel ve kuşburnu marmelatı onun üzerinde pişerdi.
Yazın Temmuz Ağustos ayında Karadeniz'e gittiğimizde sabahları mutlaka koridorda bulunan pilita yanıyor ve üzerindeki güğümde sürekli sıcak su bulunuyor .Tabi o mevsim kestane olmadığı için kebap yapma zevki maalesef olamıyor.

şömine2

Akşamda fotoğraftaki şömine yanıyor çıtır çıtır odun sesleri ile boyları minnacık olan süt mısırlar şişe dizilip közleniyor.
Yani anlayacağınız yazın ortasında yaz yemişleriyle tam olarak kışı yaşıyoruz:-)

kar

Ama tek yaşamadığımız bu derece kar :-) Bu fotoğraf epey uzun seneler önce İstanbul'daki evimize yakın bir yerde çekildi , hatta zavallı çam ağacının karın ağırlığına dayanamayan bir dalı kırılmıştı bile.
Bu hafta sonuda verilen alarmlar , 20 cm. olacak denilen kar maalesef bizim çevremizde sadece arabaların , biraz ağaçların ve yaya yaya yollarının üzerini kapatabildi.
Halbuki fotoğraftaki görüntü tekrar olacak diye epey heveslenmiştim. Hatta dün akşam yemekten sonra uzun bir yürüyüş yaptık ama sadece donmuş yerlerde bazen düşme tehlikesi geçirdik , şöyle bol bol olan karların üzerine basıp çıkartacağı sese sadece özlem duyduğumuzu belirttik.
Sanırım Anadolu yakası Kadiköy mevkisi pek nasiplenemedi ama yüksek yerler ve Avrupa yakası kardan nasibi aldı.
Tabi haftasonu bunları yaşamak güzel , hele çocuklar için tam ara yıl tatiline çıktıklarında bu güzelliklerle karşılaşmaları harika ,ama yarın işe giden bizler bakalım neler görüp yaşayıp çekeceğiz.

Sıcak ve sağlıcakla kalın.

2 yorum:

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

ben bayıldım neşem bu postuna..
kestanesi, kar manzarası
bundan güzeli olamazdı ki...
iyi haftalar..
iyi tatiller canım.

kalpkurabiye dedi ki...

ayy ne güzel kar o öylee kuzine sobayada bayıldım hatta kıskandım keşke kastamonuda olsam dedim bizimde kastamonuda var kuzinemiz.. aahhhh ahhhh