12 Ocak 2010 Salı

Hamsili Pilav

Sanırım geçen sene Hamsili Pilav'ın tarifini vermiştim ama şu sıralar hamsiler çok güzel olduğu ve bende gene yapmaya başladığımdan tarifi tekrar etmek istedim.
Üstelik bu sefer adım adım tarif vereceğim , ne şans ki bazı aşamalarında fotoğraflarını çekmişim :-)

Hamsili pilavın pilavı

Bu sefer malzemeleri liste halinde değil , fotoğraflarla birlikte anlatarak vereceğim. 2 su bardağı pirinci iyice yıkıyoruz ve suyunun süzülmesi için süzgeçte bırakıyoruz.
Öncelikle 1 çay bardağı kadar çam fıstığını 1/2 çay bardağı kadar zeytinyağında pembeleşene kadar kavuruyoruz. Sonra parçalayacıdan geçirdiğimiz orta boy 4 ya da 5 adet soğanı fıstıklara ilave edip iyice pişiriyoruz. Daha sonra baharatlardan , karabiber , yenibahar , 2 tatlı kaşığı kadar kuru nane , tuz ve bir müddet sıcak suda bekletip şişen 2 çorba kaşığı kadar dolmalık üzümü ilave ediyoruz . Bu karşıma süzgeçte bekleyen piricimizide ekleyip çok az kavuruyoruz . Yaklaşık 1,5 su bardağı su koyup pilavımızı pişiriyoruz.

Hamsili pilavın 2 etabı

Pilavımız demini aldıktan sonra dibini yağladığımız fırın kabımıza biraz mısır unu serpiyoruz ve kılçıklarını çıkartarak temizlediğimiz yaklaşık 2 kilo hamsimizi çiçek şeklinde sık aralıklarla diziyoruz . Dizerken kenarlarda dik olacak şekilde hamsileri yerleştiriyoruz. Daha sonra pişirmiş olduğumuz pilavı hamsilerin üzerine boşaltıp iyice yerleştiriyoruz.
İlk olarak yanlara dik olarak yerleştirdiğimiz hamsileri pilavın üzerine kıvırıyoruz daha sonra fotoğraftaki gibi çiçek dizimine başlıyoruz.

Not : Vermiş olduğum ölçüler büyük boy yuvarlak Borcam için yeterli miktardadır .

Hamsili pilavın 3 etabı

Tüm hamsileri hiç boşluk kalmayacak şekilde çok sık hatta üst üste gelecek şekilde diziyoruz. Sık olmasının amacı pişerken açılma yapacakları için pilavın ortaya çıkmaması.

Hamsili pilavın 4 etabı

Üstüne çok az zeytinyağ gezdirip mısır unu serpiştiriyoruz ve 190 derecelik önceden ısıtılmış fırına koyuyoruz.

Hamsili pilavın 5 etabı

Yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi kızarınca fırından çıkartıp pasta gibi kesip dilimleyerek servis yapıyoruz.

Sağlıcakla kalın.

4 yorum:

hunerlieller dedi ki...

bu lezzeti iyi bilirim.komşum yapıp getirmişti..harika görünüyor hamsili pilav ellerine saglık canım.afiyetler olsun sizlere.sevgiler.

Naciye Şahiner dedi ki...

ellerine sağlık, en kısa zamanda görmek dileğiyle :D
(özlemden el aldım da :D:D:D)

MUTFAKISTAN dedi ki...

NEFIS GORUNTULER ELLERINE SAGLIK
HARIKA OLMUS ..ELLERINE SAGLIK
SEVGILER

hdidem95 dedi ki...

off ne güzel olmuş ama ellerine sağlık canım sevgiler