1 Mart 2009 Pazar

Sirkede Hamsi

Hamsi Salamura

Sanırım geçen sene bu tarifi vermiştim ama uzundan zaman geçipte dün akşamda yapınca tekrar paylaşmak istedim.
Üstelik bu seferkinin fotoğrafı daha güzel :-)

Yavaş yavaş Karadeniz hamsisinin sonlarına yaklaşıyoruz , sanırım bir kaç hafta sonra sadece Marmara hamsisi bulabileceğiz. Ben Karadeniz hamsisini daha çok seviyorum , her ne kadar Marmara hamsisi iri olsada Karadeniz hamsisi çok daha lezzetli oluyor. Bu sebep ile dün akşam yemeğe gelen arkadaşlarıma fotoğraftaki hamsiyi yaptım , Karadeniz hamsisinden lezzetli oluyor.

Malzemeler;

- 1 kilo hamsi
- sirke
- tuz
- zeytinyağı
- kırmızıbiber

Hamsilerin içlerini temizleyip kılçıklarını çıkartıp yıkadıktan sonra bir müddet suyunun süzülmesi için bekletiyoruz.
Hamsileri açık olarak bir kabın içine bir kat hamsi üzerine sirke ve tuz olacak şekilde bitene kadar diziyoruz.
Bu dizilmiş sirkeli tuzlu hamsilerin üzerini iyice kapatıp buzdolabında 2 saat kadar tutuyoruz .( daha fazlada tutabilirsiniz ama 2 saat bile yeterli oluyor )
Daha sonra sirkeyi süzüp su ile bir kaç kere balıkları fazla zedelemeden tuzu çıkana kadar yıkayıp servis kabına bir sıra hamsi ve üzerlerine kırmızıbiber serperek sıra sıra diziyoruz en son olarakta üzerine biraz sirke ve zeytinyağ ile servise hazır hale getiriyoruz.
2 saat kadar sirke ve tuzda bekleyen hamsi tamamen pişmiş oluyor ve yumuşacık ağızda dağılıyor.

Dün akşam bir arkadaşım ilk defa yedi , epey tedirgin ağzına aldı ama sonra "hımm çok lezzetli " dedi :-))

Sağlıcakla kalın.

1 yorum:

hunerlieller dedi ki...

selam canım..sirkede hamsi çok degişik bir tarif..ama görüntüye bakılırsa harika olmuş.ellerine saglık arkadaşım.sevgiler