27 Kasım 2014 Perşembe

Pazılı Kıymalı Gül Börek- Sosyete Mantısı



Tam anlamıyla bir lezzet seli :) Kıymalı pazı yemeği yapsam eminim bu kadar lezzetle yenmez ve ayrıca keşke başka birşey olsaydı da denirdi :)

Malzemeler : 
- 3 adet yufka
- 2 adet yumurta
- 1 su bardağı kadar yoğurt
- 1/2 çay bardağı kadar zeytinyağı
- 1 çorba kaşığı su

İç malzemesi :
- 1 bağ pazı ( iyice yıkanmış ve doğranmış )
- 1 ortaboy kuru soğan ( küp küp doğranmış )
- 200 gr kadar kıyma
- 1 çay kaşığı zerdeçal
- 1 çay kaşığı toz zencefil
- istenildiği kadar kimyon, karabiber, pul biber ve tuz
- 2 çorba kaşığı kadar zeytinyağı

Üzeri için ;
- Sarımsaklı yoğurt
- 1 çorba kaşığı tereyağı ve 1 çorba kaşığı zeytinyağ karışımında hazırlanmış toz kırmızı biber. 
Öncelikle iç malzemesini hazırlıyoruz. Soğanları kıyma ile yağda pişene kadar kavuruyoruz , kavrulan kıymaya baharatları ve tuzu ilave ediyoruz, pazılarıda ilave ettikten sonra pazılar sönüp küçülene kadar kapak kapalı çok harlı olmayan bir ateşte tutuyoruz. Daha sonra kapağı açıp pazılarda pişene kadar kavururup sonra soğuması için bir kenara alıyoruz. 
Yufkayı serip sigara böreği gibi önce dörde sonra kesilen parçaları da ikiye bölüp büyük ölçülü üçgen parçalar çıkartıyoruz.  
Yumurta, yoğurt,su ve yağ karışımından yufkaya sürüp malzemeyi geniş kısma koyup sarıyoruz , sarma işlemi bitince bir ucunu kıvırıp rulo halinde kıvırıp gül böreği şeklini veriyoruz. 
Tüm sardığımız börekleri pişirme kağıtlı tepsiye dizip üzerlerine artan yumurtalı yoğurt karışımı sürüyoruz , malzeme az kaldıysa 1 yumurta ve çok az yoğurt ekleyerek çoğaltabiliriz. 
Önceden ısıtılmış 190-200 derecelik fırında iyice kızarana kadar pişiriyoruz. 
Servis sırasında böreği tabağa alıp üzerine önce sarımsaklı yoğurt daha sonrada kızdırılmış yağda toz biber koyuyoruz. 

Sağlıcakla kalın. 


1 yorum:

*mehtap dedi ki...

bence nefis:) eline sağlık.