11 Kasım 2014 Salı

Hamsili Pilav



Yılın ilk hamsili pilavını bu sefer porsiyonluk olarak yaptım. Hamsiler çok güzeldi artık her türlü tüketmenin tam zamanı . 
Yapımı zor gibi görünsede gayet kolay olup ve lezzeti de bir o kadar güzel ,hem de sunumu şık olan güzel bir alternatif , mevsiminde bir kaç kez yapmak şarttır :)
İçi tam iç pilav kıvamında hazırlanıyor , el oyalayan kısmı hamsilerin kılçıklarının çıkartılması onun dışında her adım gayet basit :)

Malzemeler
- 1 kilo kılçıkları çıkartılıp temizlenmiş hamsi

Pilav:
- 1  su bardağı pirinç ( 15 dk kadar sıcak suyla ıslatılmış )
- 1,5 su bardağı su
- 2 orta boy kuru soğan ( yemeklik doğranmış )
- 1/2 çay bardağı dolmalık üzüm
- 1/2 çay bardağı dolmalık fıstık
- 1 tatlı kaşığı dolusu kuru nane
- 1/2 tatlı kaşığı yenibahar
- istenilen miktarda karabiber ve tuz
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- 2 çorba kaşığı mısır unu

Zeytinyağında fıstıklar hafifçe pembeleşince soğanları ilave edip kavurarak iyice pişiriyoruz. Soğanların üzerine pirinci ekleyip biraz kavuruyoruz. Üzümü ,baharatları ve suyu ilave edip kapak kapalı olarak kaynayınca ateşi kısıp pilav kıvamına gelene kadar pişiriyoruz. Üzerine kağıt havlu koyup bir müddet demlendiriyoruz. 


Temizlenmiş hamsileri koyacağımız kabımızı önce zeytinyağ ile yağlayıp sonra mısır unu serpiyoruz. Sonra kenarlarını ve dibini kaplayacak şekilde hamsileri diziyoruz. 


Dizilen hamsilerin üzerini pilav ile doldurup yanlardaki hamsileri üzerine kapatıp ek olarakta ortaya hamsiler koyup pilav görünmeyecek şekilde kapatıyoruz. 


Hamsiler kapanınca üzerine az miktarda zeytinyağı sürüp mısır unu serpiyoruz. 
190 derecelik önceden ısıtılmış fırında hamsiler kızarana kadar pişiriyoruz. 
Dışarıdaya aldıktan sonra 5 dakika dinlendirdikten sonra kenarlarını bıçakla sıyırıp kabından ters çıkarıp tabakla servis ediyoruz. 

Sağlıcakla kalın. 

Hiç yorum yok: