20 Nisan 2014 Pazar

Susam Kaplamalı Mercimek Köftesi



Akşamki Fenerbahçe-Beşiktaş Derby'si için atıştırmalık hazırlıkları son hız devam ediyor , eee tabiki Şampiyonluğumuzu kutlayacağımız için zengin bir menü olmalı :) Sarı Lacivert formalarımızla 19,00 itibaren ekran karşısında olacağız :)

Bu güzel lezzeti Muzice Lezzetler Refika'da gördüm. Köfte malzeme ve yapımı benim tarifimden ama susam kaplaması Refika'dan. Bence gayet zengin bir görüntü ve lezzet oldu , eee tabiki akşamı beklemeden tadına bakıldı :)

Malzemeler :

- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 su bardağından biraz az ince bulgur
- 1 baş orta boy kuru soğan ( yemeklik doğranmış )
- 4 adet taze soğanın yeşil saplar ( ince ince doğranmış )
- 3 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 dolu çorba kaşığı biber salçası
- istenildiği kadar tuz , karabiber , kırmızı pul ve toz biber
- 4 dal taze nane ( kıyılmış )
- 5 dal maydanoz ( kıyılmış )
- 1 çay bardağı kavrulmuş susam
- birkaç yaprak kıvırcık salata. 

Mercimekleri iyice yıkayarak üzerinden su çıkacak şekilde haşlıyoruz , suyunu çektiçe az az su koyuyoruz ama kesinlikle üzerinde çıkan fazla su olmamalıdır. 
Pişen hafif sulu mercimeklerin üzerine ince bulguru ekleyip karıştırıyoruz ve tencerenin kapağını bulgurun yumuşaması için kapatıyoruz. Eğer hafif sulu bir kıvam olursa mercimekler sıcakken bir miktar ince bulgur eklenebilir , tam tersi çok katı ise çok az su eklenebilir ama katacağımız yağlı soğanı da düşünürsek biraz katı olması daha iyidir. 
Diğer bir tavada soğanları zeytinyağında iyice yumuşayana kadar soteliyoruz . Soğana biber salçasını da ekleyip bir müddet kısık ateşte salçanın pişmesini sağlıyoruz. Daha sonra içine baharat ve tuzu ekleyip bu sosusu mercimek ve bulgura ekleyip fazla ezmeden hepsini harmanlıyoruz. 
Karışımımız hafifçe soğuduktan sonra doğranmış yeşilliklerimizi ( taze soğan , maydanoz , nane ) ekliyoruz ve gene fazla 
ezmeden karştırıyoruz. 
Elimizde ceviz büyüklüğünde topçuklar yapıp susama bulayıp servis tabağına kıvırcık salata yapraklarının üzerine diziyoruz. 

Sağlıcakla kalın. 


Hiç yorum yok: