10 Aralık 2013 Salı

Ayçekirdekli Cevizli Ekmek



Uzun zamandır ekmek yapmak istiyordum ve sevgili Oya'nın sayfası  www.izmirdenlezzetler.com 
ara ara güzel ekmek tarifleri görüp hep özenmişimdir :) Bu sefer buz gibi havada dışarı çıkıp fırndan ekmek almaya gitmeye cesaret edemediğim için içlerinden bşr tanesini denemeye karar verdim ve pişip tadına baktıktan sonra , ne iyi etmişim de ekmeği yapmışım dedim :) Bence hemen deneyin henüz saat erken akşama mis gibi ekmeğiniz olabilir :) Oyacım ellerine sağlık iyiki yapmışsın ve paylaşmışsın :)
Ben unda değişiklik yapıp ceviz ekledim. 

Malzemeler ;

- 500 gr. karışık un ( beyaz buğday unu , tam buğday unu , çavdar unu )
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 su bardağı ılık su
- 1 su bardağı ayıklanmış ayçekirdeği
- 1 çay bardağı iri parçalanmış ceviz
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket instant ( kuru ) maya

Tüm kuru malzemeleri ; un , tuz , şeker , ayçekirdeği , ceviz ve mayayı çukur bir kabın içinde karıştırıyoruz. 
Kuru malzemeleri havuz şeklinde açıp içine süt , zeytinyağı ve suyu koyup yumuşak ve ele yapışan bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz.  Eğer çok sulu olursa kıvam için azar azar un ilave edebilirsiniz. 



Fırın tepsisine yağlı kağıt serip ister tek parça ister hamuru bir kaç parçaya ayırıp üzerine fırça ile sıvı yağ sürüp her tarafını kapatacak şekilde un serpiştiriyoruz. Keskin bir bıçakla üstüne şekil çizip üzerini örtüp ılık bir ortamda ( ısıtıcıya yakın olabilir ) 30 dakika kadar mayalanmaya bırakıyoruz. 



Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında iyice pişene kadar tutuyoruz. 
Üzerinin çok fazla kurumaması için ekmeği pişirirken fırına küçük bir fırın kabında su koymanız yararlı olacaktır. 

Sağlıcakla kalın. 



3 yorum:

mutfagabuyrun dedi ki...

çok güzel ve lezzetli görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.

kardelen sezgin dedi ki...

valla ben hazır sandım ilk bakışta enfes olmuş hemde ceviz ve çekirdekli kim bilir ne kadar lezzetlidir eline sağlık canım

hatice avcı dedi ki...

evde ekmek yapmayı ben de çok seviyorum. bu tarife de bayıldım ellerine sağlık...