17 Ocak 2012 Salı

Sebzeli Bulgur Pilavı


Aklıma ne gelirse, o an elimin altında ne varsa ekleyeceğim bir pilav türü.
Hele zeytinyağlı pırasa yaparken yeşil yaprakları arttığında aklıma gelen ilk çeşit.
Yeşil yaprakları kavurup üzerine yumurta kırmakta çok lezzetli olmuyor değil :-)

Bu seferki , domateslerin ve yeşil biberlerin pek güzel olmadığı bir mevsime denk geldi evde de olmamalarını fırsat bilerek ne varsa eklenen bir çeşit oldu :-)

Bahsetmeden geçemeceğim diğer bir güzellik ise yılbaşı hediyesi olarak ben diyim 25 siz değin 30 seneye yakın arkadaşım sevgili Oya'nın el emeği göz nuru ile hazırladığı Bereket Kuşları . O kadar güzellerki mutfağımda sürekli gördüğüm yerde her zaman benimle beraberler. Ellerin dert görmesin Oya'cım:-)
Bu Bereket Kuşlarının hikayesi ise şöyle;

Nuh Peygamber,tufandan sonra Ağrı Dağı'na geldiğinde 3 kuş türünü serbest bırakmış;

Barış için Güvercin,
Yeni bir çağ için Kırlangıç,
Bereket için de Kelaynak kuşunu.

Bizlerin yeni bir tufan sonrasını beklemeye gerek duymadan artık bu 3 lüyü yapmamız gerekiyor.

Malzemeler ;
- 1 su bardağı bulgur
- 1 büyük boy kuru soğan ( yemeklik doğranmış )
- 5 ya da 6 sap pırasanın yeşil sapları
- 1 adet havuç ( kalın kibrit şekilde doğranmış )
- 1 fincan dondurulmuş bezelye
- 1,5 çorba kaşığı biber salçası
- 1 çorba kaşığı tereyağı + zeytinyağı
- istenildiği kadar kırmızı pulbiber ve tuz

Soğan ve havuçları hafif pişene kadar zeytinyağı ve tereyağında kavuruyoruz üzerine bezelye ve doğranmış pırasaları da ekleyip tencerenin kapağı kapalı olarak bir müddet pişmeye bırakıyoruz.Hafif pişen sebzelere biber salçasını ,biberi ve tuzu ilave edip 1 bardak bulguru ekleyip karıştırıyoruz , üzerine 2 su bardağına yakın suyu ekleyip kapağı kapalı olarak kaynayana kadar harlı ateşte daha sonra suyunu iyice çekene kadar kısık ateşte pişriyoruz. Piştikten sonra üzerine kağıt havlu serip bir müddet demlendiriyoruz.

Sağlıcakla kalın

Hiç yorum yok: