22 Şubat 2009 Pazar

Çoşkulu Bir Pazar Günü

Uzun zamandır bir pazar günüm bu kadar dolu geçmemişti. Aslında dolu hatalı bir kelime en güzeli başlıktaki çoşkulu kelimesi.

Hepimiz en azından şurada benim yazı ve tariflerimi okuyanlar , kendi blog ve web sayfalarıyla ilgilenenler internet ile iletişimin ne kadar güzel olduğunu biliyordur. İşte bugün bir internet kullanıcısı olarak internetin ve bazı programların hayatıma girmiş olmasına bir kere daha çok mutlu oldum.

2 seneye aşkın bir zamandır kayıtlı olduğum ve şu sıralar hem bizde hem de diğer ülkelerde merak için bile olsa çoğunluğun katıldığı bir program olan Facebook sayesinde bu sabah hayli kalabalık olarak çok güzel bir birliktelik yaşadık.

Lise

Yukarıda görmüş olduğunuz liseden mezun 90 kişi ve bu okulun 5 öğretmeni bu sabah kahvaltıda buluştuk. Okuldan mezun olalı tam 27 sene oluyor , 27 sene içinde hiç göremediğim bir öğretmenime kendimi tanıtırken adımı söyledim ama soyadımı söylememe fırsat vermeden kendisinin söylemesi beni nasıl onurlandırdı ve gururlandırdı anlatamam.

Toplantıya katılan çoğunluk benden daha sonra mezun olan 1 ya da 2 alt devremdi kendi devreme ait çok fazla arkadaşım yoktu ama hepimiz o dönemler aynı semtte oturduğumuz için en azından göz aşınalığı oluştu ve daha sonra bu aşinalık sohbete dönüştü.Ama çok ilginçtir ki tanıyabildiğim hemen hemen herkesin simasında hiç bir değişiklik olmamış , belkide daha çok genciz :-)

En güzel anlardan bir tanesi hep bir ağızdan bestecisi olan müzik hocamızda yanımızda olmak kaydı ile okulumuzun marşını söyledik , eminim marşı söylerken hepimizin yürekleri pır pır atıyordu:-)

Bulunduğumuz semt İstanbul'un o zamanlar sayfiye semti olarak bilinirdi , yaklaşık yürüme mesafesinde evimize yakın olarak 3 tane plaj vardı , okullar kapandıktan sonra hafta içi her gün annem sabahtan plaj çantasını hazırlar komuşularımızla birlikte akşama kadar vakit geçireceğimiz plaja giderdik . O zamanlar güney ya da egeye tatile gitme ihtiyacı hiç hissedilmezdi , çünkü hiç denizden çıkmazdık :-)En son sanırım üniversite 1. sınıfta - sene 1984 - son olarak semtimizin plajından denize girdim.Şimdi ise hayalden başka birşey değil :-(

İşte böyle güzel bir semtin güzel okulundan mezun oldum ve bu sabah seneler sonra gene aynı duyguları yaşadım.Bu günün olması için çaba sarf eden arkadaşımın bir kerede buradan emeğine sağlık diyorum. Okulumuzun fotoğrafını da ondan izinsiz onun fotoğrafları arasından aldım ama bana kızmayacağına eminim :-)

Toplantıdan 14.00 gibi ayrılarak gene uzun seneler aynı kara parçası üzerinde yaşamış olduğum ve çok uzun senelerdir her ay toplandığımız grubumun toplantısına gittim.Kara parçası diyorum çünkü o kara parçası İstanbul'un nadide Adalar'ından biriydi :-)

Cercis Kartvizit

Uzun zamadır toplantılarımızı aynı mekanda yapıyoruz , bu mekan bizim başladığımızdan beri epey değişti . İlk başladığımızda Mezze , daha sonra Kaburgacı Recep Usta şimdi ise Cercis Murat Konağı isimli harika Mardin yemekleri sunan bir işletme oldu. Yer olarak Suadiye Sahil Yolu'unda.

Buraya sanırım 3. gidişimiz zaten açılışıda geçtiğimiz senenin sonlarına doğru oldu. Her defasında yediğimiz herşeyden çok büyük memnunluk duyuyoruz. Çıktıktan sonra ya da eve geldikten sonra bu güne kadar yemeklerden dolayı hiç bir rahatsızlık hissetmedim. Yemeklerin dışında servis , sunuş , mekanın dekorasyonu ve görevlilerin ilgisi tam puan alacak düzeyde .Fiyatlar öyle bir işletme için çok pahalı değil.Tek vasat yorum yapacağım nokta müzik , her ne kadar tasavvuf müziğini bazen dinlesem ve ney sesini beğensem bile uzun süre dinlemek sıkıcı oluyor. Belkide biz diğer gelenler gibi yemeğimizi yiyip hemen kalmıyoruz yaklaşık 3-4 saat sohbet ederek yemeğimizi yiyoruz , belki bu sebep ile bize uzun zaman sıkıcı geliyorda olabilir:-)

Ismarlamış olduğumuz çeşitlerden örnekleri size yavaş yavaş sunacağım. Ama maalesefki tam isimlerini hatırlayamayıp malzelerine göre isimlendirmiş olacaklarım olabilir , bunun için bilenlerden şimdiden özür dilerim , bir dahaki sefere tek tek not ederim :-)

Bahsetmeden geçemeyeceğim diğer bir konu ise yemekten önce ellerimizi silmemiz için ıslak medil yerine kendimizi uçaktaki business class ta hissettiren sıcak ıslak havlu sunmaları :-)

Cercis Meze Tabağı

Yukarıdaki Meze Tabağı sunum konusunda bugüne kadar yediğim mezelerin en güzellerindedi diyebilirim. 10 ayrı bakır küçük kepçe altlarının yuvarlak kısımları oturacak şekilde oylumlu olarak özel hazırlanmış olan bakır tepside sunuluyor.
Ortada ise çömlek kapta sunulan güzel bir yoğurt mevcut.

Mezelerin isimlerini tek tek bilemeceğim ama tadlarından yola çıkarak , humus , patlıcan ezme , acılı ezme , maş fasulye salatası , kısır ,bulgur köftesi v.s.... diyebilirim. Hepsinden bir tatlı kaşığı kadar paylaşarak bu güzel mezeleri bitirdik :-)

Cercis Narlı Roka Salatası

Mezelerle birlikte yukarıda görünen harika lezzetli narlı roka salatasını yedik . Daha önceki gidişlerimde bu salatayı tatmıştım hatta bende evde de denemiştim benimsalatam ama ben rokadan başka şeylerde koymuştum. Sanırım burada kullanılan malzemelerin özellikle baharatlar ve nar ekşisi özel olduğu için evde aynı lezzeti yakalamak zor.

Cercis Ayvalı Et

Ismarlamış olduğumuz sıcaklardan bir tanesi Avya Kebabı . Daha önce ayvalı kereviz yapmıştım ama ayvayı sıcak yemek olarak hiç denememiştim , tadı muhteşem.
Özellikle etlerin lezzeti çok farklı , sanırım belli bir süre bazı baharatlarla dinlendirilmiş ve öyle pişirilmiş , yerken sanki kumlu ve ağızda dolgunluk hissi bırakıyor , bir dahaki sefere mutlaka soracağım çünkü çok lezzetli :-))

Cercis Dolmalı But Kapama

Fotoğraftaki sıcak çeşit ise Yaprak Dolmalı Kuzu Butu Sarması . Et o kadar güzel pişmişti tel tel ayrılıyordu . But sarmasının içinde yarmak dolmanın olması çok ilginç ama bence yemekleri ilginç kılanlarda lezzetleriyle birlikte değişiklikleride .Tavsiye edebileceğim yemeklerden bir tanesi. Sunumu ise epey büyük ortaya doğru hafif çukurlaşan bakır bir tepside yapılıyor.

Cercis Kahve Kabı Dışı

Yemeğimizi bitirdikten sonra tatlı istemedik , aslında merak ettiğim bir tatlı söylediler " domates tatlısı " belki bir dahaki sefere tadarım. Ayrıca klasik olarak yapılan mırra servisini de bu sefer istemeyerek ,yemek üzerine içilen içeklerden çay ve diğerini söyledik . Diğeri diyorum , işte o yukarıda göreceğiniz şık bir sunumla geldi , ben ilk defa tanık oldum ve çok hoşuma gitti . Görselliği tam not alan bir sunuş.

Cercis Kahve Içi

İşte bu güzel sunumdan içinde de ayrı bir sunum olan kahve çıktı . Tadını bilemeyeceğim ben içmedim ama sunuş ile tadı ikinci plana geçti zaten :-) Tek dezavantajı fal sevenler için uygun olmaması :-)

Kahve ve çay faslımızdan sonra bakır bir ibrik ve çanak ile bir görevli bir arkadaşımızın yanına gelip avcunu açmasını ve avcuna şerbet dökeceğini ve şerbeti o şekilde içmesini söyledi tabi bu istek üzerine , konuşuldu , hayır dendi , elim kirli dendi , en sonuda ibriği taşıyan kişi gülsuyu olduğunu ellerini yıkamak için getirdiğini söyledi , tabi bununla da ilk defa karşılaştığımız için epey güldük :-) El yıkama faslından sonra ellerimizi silmemiz için maşa ile uzatılan havlular , sonra sırası ile büyükçe bir bakır kapta sunulan güllü lokum ( sevmediğim için ben yemedim )ve tarçınlı mahlepli Mardin çöreği geldi.

Tüm çeşitler çok lezzetliydi. Biz yemek sırasında içecek birşey almadık ama özellikle Mardin ev şaraplarının çok ünlü olduğunu bildiğim için bir dahakine mutlaka denemek istiyorum.

Eminim beni okuyan Mardinli'ler olacaktır , mutfakları ile kesinlikle gurur duymalılar.

İşte bu aktivitelerle bir pazar gününü daha bitirdim.

Bir daha ki yazımda başka yerler tanıtmak dileğiyle.

Sağlıcakla kalın.

12 yorum:

keskinli dedi ki...

vallahi cok güzel bir bulusma olmus
keske bizlerde yapabilsek ama kismet
sevgiler hayirli bir hafta dilerim

Unknown dedi ki...

Ne güzel bir çocukluk geçirmiş ve en güzelide yeniden öğretmenlerinle ve arkadaşlarınla buluşup eski günleri yad etmek sizlerin adına çok sevindim...
Bu tarifi olmayan anlatılamayan en güzel duygulardan biri...

hilal dedi ki...

dopdolu bir pazar olmuş gerçekten,ne kadar güzel..

bende tesadüfen dün gittiğiniz yeri netten bulmuştum,şu bizim tavacının yerine açılan yer değilmi..harika bir mutfakları vardır eminimm

Zehra Gürgen dedi ki...

Çok güzel bir haftasonu olmuş. Keyifleriniz daim olsun arkadaşım :)
sevgiler

arzumcum.blogspot.com dedi ki...

nefis lezzetler var.çok güzel bir gün geçirmişsiniz.sevgiler.

Baharcicegi dedi ki...

27 sene sonra okul arkadaslari ve ögretmenlerin bulusmasi inailmaz heyecanli ve güzel gecmistir sizin icin.Yemeler sunumlari cok güzel meze tabaginin sunumunu cok begendim.
Güzel bir pazar gecirmissiniz her gününüz böyle güzelliklerle dolu gecsin

Serap'la turuncu lezzetler dedi ki...

Bir pazar günü ancak bukadar güzel geçirilebilir:) ne kadar güzel bir buluşma olmuş....kocaman sevgiler

NzlGl dedi ki...

Gerçektende çoskulu bir pazar günü geçirmişsiniz. Sizin adınıza sevindim. Böyle nice haftasonları geçirmeniz dileğiyle
sevgiler

Adsız dedi ki...

çok güzel ve dolu bir pazar geçirmişsin..herşey gönlünce olsun canım.sevgiler.

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Merhabalar Neşe,
Öncelikle bloğuma bıraktığın ince yorumun için çok teşekkür ederim.
Okulun hiç yabancı gelmedi, demek ki aynı yerlerde, ayrı yıllarda geçmişliğimiz var. O plaj içime çok dokundu, çünkü (sanırım aynı plaj) benimde plajımdı.
Gününüz gerçekten çok güzel ve anlamlı, öyle ki öğretmenlerinizin de olması çok çok güzel.
Eh mardin yemeklerini seyretmek o da ayrı güzel.
Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

ne hoş bir buluşma ne güzel...sevgilerle

HUYSUZBALIK dedi ki...

Neşecim görüntülere takılıp kaldım. Ne muhteşem bir lezzettir tahmin edebiliyorum. Hele o meze çeşitleri ve kahve sunumuna bayıldım. Afiyet olsun. Sevgiler...