8 Mart 2010 Pazartesi

Çiçekler İçindeki Lezzetler

Çuha Çiçeklerim

Bu renk cümbüşü içinde yüzümüzde ufakta olsa bir tebessüm ve huzur ifadesi olmamasına imkan varmı?
Cumartesi akşamı özel bir anı kutladık ve bu özel an için evimize gelen konuklarıma bu güzel çiçekleri hazırladım. Yemek esnasında hem masamızı hem de salonumuzu süslediler , misafirlerimiz evlerine giderkende kucaklarını , ve şu anda eminim onların evlerini süslüyorlardır.
Sofra planımı yaparken ortaya şık bir çiçek koymayı düşündüm , sanki yemekteyiz programı gibi:-) Ama epey kalabalık olacağımız ve hazırladığım yemek ve mezeler için yeterli yer kalmayacağını düşünerek ufak saksılarda topraklı çiçekleri süslemek bana daha mantılıklı geldi.Hem daha sonra bu güzel çiçekleri misafirlerime hediye edip onları mutlu etme şansını yakalamış oldum:-)
Plastik saksıları öncelikle aleminyum folya ile sardım , daha sonra zamanında hemen hemen her çeşidini almış olduğum tabak süs kağıtlarına oturtup saten kurdele ile açılmaması için bağladım , ve ortaya çok şık bir görüntü çıktı.
Fotoğraftaki bol çiçekli açelya ise bana ait ve en sevdiğim çiçeklerin başında gelir. Vazo çiçeği yerine açelyayı mevsiminde her zaman tercih etmişimdir , suyunu ihmal etmediğiniz takdirde uzun süre size çiçekleriyle salonunuzda eşlik eder.

Çuha Çiçekli Mısır Ekmeği

Balık sofrası hazırladığım zaman vazgeçilmez ekmeğim olan mısır ekmeğini tabiki her zamanki gibi bu seferde yaptım. Bu sefer malzemelerinde farklılık yarattım , şimdi beni tanıyanlar , " ona farklılık değil , ne bulduysan koydun denir " diyecekler , eee haksızda sayılmazlar :-))

Malzemeler:

- 2 yumurta
- 4 çorba kaşığı mısır unu
- 4 çorba kaşığı buğday unu
- 1 su bardağından biraz az süt
- 1 çorba kaşığı kadar zeytinyağı
- istenildiği kadar tuz
- 1 çay bardağı hafif dövülmüş fındık
- 1/2 paket kabartma tozu
- üzerine susam

Yumurtayı iyice çırptıktan sonra sütünü , yağını ekleyip tekrar bir müddet çırpıyoruz. Unları , kabartma tozunu fındıkları ve tuzu ekliyoruz ve hafifçe karıştırıyoruz , eğer katılık hissedilirse biraz daha süt katılabilir ( kıvam bozadan biraz daha katı olabilir ).
Yağlayıp unladığımız fırın kabımıza döküp , üzerine bolca susam serpip 180 derecede önceden ısıtılmış fırında pişine kadar tutuyoruz.

Çuha Çiçekli Pazı Sapı

İşte balığın yanında gene bir yaratıcılık örneği :-)Aslına bakarsanız sarımsaklı pazı kavurması yaparken pazının saplarını ayırmam ve sonra birden dolaptaki diğer sebzeleri eklemem sonucu ortaya çıkan bir lezzet. Hiçte fena olmadı , hatta epey beğenildi:-)
Değerlendirmek amacıyla yapılabilecek bir çeşit.

Mazemeler :

- 1 bağ pazı sapı ( küçük küçük doğranmış )
- 1 orta boy havuç ( uzun uzun ama ince doğranmış )
- 1 adet kırmızı ( paprika ) biber ( uzun uzun doğranmış )
- 1/2 demet taze soğan
- 4-5 diş sarımsak ( 2 ye bölünmüş )
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- istenildiği kadar tuz
- 1/2 kesme şeker

Tüm doğranan malzemeleri , yağı ve tuzunu teflon tavaya koyup , üzerine bir kapak kapatıp sebzeler pişene kadar ara sıra karıştırarak kısık ateşte tutuyoruz.Pişmeye yakın kapağını açıp salan suyunu biraz harlı ateşte çektiriyoruz.

balıklar

Genelde diğer sunduğum yemekler salata ağırlıklı olduğu için paylaşmıyorum ,zaten balık olunca hele birde fırında levrek , işte o zaman salatadan başka hir birşeye aslında gerek olmuyor. ( Yukarıdaki fotoğraf başka bir akşam yemeğinde yapmış olduğum levrek ve çupralara aittir , bu sefer fotoğraf çekemedim)

Sağlıcakla kalın.

1 yorum:

NzlGl dedi ki...

Sevgili neşe hanım
Çiçekler gerçekten insanın içini açıyor.
Misafirleriniz kimbilir ne kadar mutlu olmuşlardır bu güzel çiçeklere sahip oldukları için.
Tarifleriniz çok güzel . Ama ben mısır ekmeğiyle balıkları alıp gidiyorum:)))
sevgilerimle