17 Kasım 2009 Salı

Üzüm - Siyah & Yeşil & Ebruli

Siyah Üzüm

Sanırım bu sene tükettiğim üzümü hiç bir sene tüketmedim . Bu konuda sevgili arkadaşım Banu bana şahitlik yapabilir , haftanın en az 3 günü işe üzüm götürüyorum , her defasında kendisi " gene cabarnet getirdin sanırım " diyor , aramızda her çeşit üzümün adı " cabarnet " olarak anılıyor :-)
Eskiden olsa çekirdekli üzümü almak bir yana market ya da pazarda varlığından bile haberdar değildim.
Ama annem her zaman çekirdekli üzümün hele siyah üzümün çok güzel olduğunu söyler dururdu , bende geçen senelere kadar sadece çekirdeksiz İzmir üzümü tüketirdim , onuda mevsiminde iki üç kere alırdım.
Ama bir kaç senedir gerçek üzüm yemeye başladığımı hissediyorum.
Yukarıdaki favori üzüm cinslerimden siyah üzüm , belki yöresel bir ismi mevcuttur ama benim bildiim sadece " siyah üzüm ".
Özellikle çekirdekleriyle yenildiği zaman çok daha faydalı olduğu artık herkes tarafından bilinmekte. Bilinen ödem sökücüğü olduğu hatta nezleye bile iyi geldiği.En önemli özelliği ise kan damarı onarıcısı ve ayrıca çok güçlü bir antioksidan oluşu.

Cunda Üzümleri

Bu güzel üzümler ise çok sevdiğim bir yer olan Cunda Adasından gelmişti . Sevgili dayımız kendi bahçesinde yetiştiriyor , daha önceki senelerde gittiğimizde mevsim itibari ile henüz olmadığı için yiyememiştik , bu sene İstanbul'a dönüşlerinde tatma imkanımız oldu . Yanlış hatırlamıyorsam ana vatanı Kıbrıs . Kıbrıs'tan getirilen üzüm çeliği ile şimdi Cunda Adasında koskaca bir çardak halini almış.
Tadı çok güzel , değişik bir aroması var.

Ürgüp Üzümleri

Bu güzel üzümler aslında toplu halde olduklarında kadehlerimizde yerlerini alacak cinsten , ayni meşhur Ürüp'ün şaraplık üzümleri .
Kızımın bu seneki ev arkadaşı güzel şehir Ürgüp'lü , annesi yerleştirme sırasında geldiğinde bir koli siyah ve yeşil üzümde getirmişti. Her ikiside kendi bağlarına ait şaraplık üzümlermiş . Bunları yerken yanında bir kadehte şarap içmek çok güzel gitti doğrusu :-)
Özellikle siyah üzümün aroması çok güzeldi.

Sağlıklı yaşam için bol bol meyve tüketmek şart , ülkemiz bu konuda en şanşlı ülkelerden bir tanesi , hele birde doğal ortamında yetişmiş meyve ve sebzeleri bulup tüketebiliyorsak ne mutlu bize:-)

Sağlıcakla kalın.

3 yorum:

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

neşeciğim o lezzetlerin hepsini yakinen bilirim..
halen üzümlerimiz bizimde oralardan geliyor. organik beslenmeye olabildiğince itina ediyoruz, nereye kadar bakalım...
hepsine bayıldım..
siyah üzümü sakın bırakma !!!!

Adsız dedi ki...

Ben en cok siyah üzümü seviyorum, tadi baygin olmadigi icin. Afiyet olsun canim.

Zehra Gürgen dedi ki...

Benim iki asmam var evi saran.Biri kocaman iri ince kabuklu onu hemen tüketiyorum ama diğeri kalın kabuklu iri çekirdkli yemesi çok zor yaa..
zaten üzüm sevmem pek, birde nasıl bol veriyor, topla topla sirke yap.Ev şimdi sirke kaynıyor :) allahtan sirkeyi çok tüketirim..