3 Mayıs 2009 Pazar

Bir Doğum Gününde Yapılanlar

Dün günlerden cumartesiydi ve benim çalışmadığım hafta sonları gününden bir tanesiydi, ama dün sabah 09,00 itibariyle bir arkadaşımın evinde mesaime başladım :-)Hatta sabah uyanana kadar geç kaldığıma dair bir sürü kâbus gördüm :-)

Dün sevgili İpek’in doğum günü partisi vardı ve cuma gecesi itibari ile onun için birkaç çeşit yiyecek hazırlamaya başladım, tabi bu hazırlık sabah onlara gidip mesaim başladığında da devam etti. Ama sağ olsunlar akşam sevgili eşimi de çağırarak bize barbekü yapıp karnımızı doyurdular, en azından bedavaya değil karın tokluğuna çalışmış oldum :-)

Aşağıda benim ve Özlem’in yapmış olduğu bazı çeşitlerin tariflerini bulabilirsiniz. Maalesef ki sofranın fotoğrafını çekemedim , niyet ettiğimde ise 17 tane genç sofranın başındaydı :-)

Kekikli Topcuklar

Çöreotlu,Susamlı ve Kekikli Topçular

Bahsettiğim gibi cuma gecesi yapmış olduğum çeşitlerden bir tanesi daha önceki aylarda tarifini verdiğim topçuklar, bu sefere çöreotlu, susamlı ve kekikli yaptım. Yapımı çok kolay, istediğiniz malzeme ile zenginleştirebilirsiniz.

Malzemeler;
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çorba kaşığı tepeleme yumuşak margarin ve ya tereyağı ( ben Becel kullandım )
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yumurta ( akı hamura, sarısı üzerine )
- 1 çay bardağı yoğurt
- 2,5 su bardağı kadar un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 çorba kaşığı kadar çöreotu
- 1 çorba kaşığı kadar susam
- 1 çorba kaşığı kadar kekik

Yumurtanın akı, sıvı ve katı yağ, yoğurt, çöreotu, susam, kekik ve tuz iyice karıştırılır. Bu karışıma un ( önce 2 bardak ekleyin, geri kalanını hamurun oluşumuna göre katarsınız )ve kabartma tozu karıştırılarak bir süre yoğurun. Fırın kâğıdı serili tepsiye ceviz büyüklüğünde topçuklar haline getirip koyun ve üzerine yumurta sarısını sürüp 170 derecelik fırında yaklaşık 20–25 dakika pişirin.

Gülen Surat Kurabiyeler

Gülen Surat Kurabiyeleri

Bu tarifi gece blogları dolaşırken buldum ama ne yazık ki tarifi alırken kime ait olduğunu not etmemişim ve şimdide bulabilmeme imkân yok, bu sebepten eğer okursa adını yayınlamadan kullandığım için kusura bakmasın.
İlk önce gülen surat ile başladığım kurabiyelere birkaç toptan sonra düze döndü, düzden sonrada arta kalan kakaolu ve sade hamuru açıp üst üstü koyup yuvarlayıp kesince çift renkli rulo kurabiyelere döndü, sevgili Özlem’in değimi ile yeni bir yaratıcılık örneği oluşmuş oldu:-)
Bu arada kurabiyelere aç gözlülükle bakan tavuklara da dikkatinizi çekmek isterim :-)

Malzemler;
- 125 gr. tereyağı ya da margarin
- 3 fincan pudra şekeri
- 1 fincan sıvı yağ
- 1 fincan süt
- 1 tane yumurta
- ½ paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 1 çorba kaşığı kakao
- 1 su bardağı buğday nişastası
Aldığı kadar un

Kakao ve yumurta beyazı dışında tüm malzemeyi hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar un ekleyip yoğuruyoruz.Daha sonra bu hamurdan bir miktar ( limon büyüklüğünde ) ayırıp , ayırdığımız limon büyüklüğündeki parçaya kakaoyu ekleyip 10-15 dakika hamurları dinlenmeye bırakıyoruz. Sade hamurumuzu kalem kalındığında açıp bir çay bardağı ile yuvarlak şekilde kesiyoruz.
Bu kesilen parçaları yağlı kağıt kesilmiş tepsiye koyup kakaolu hamurdan ağız ve gözlerini yapıyoruz.
Ağız ve gözlerini koyacağımız yere önce yumurta akından sürersek iyice yapışmasını sağlamış oluruz.Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında üzerleri kızarmadan pişiriyoruz.
Artan hamurdan değişik şekilde kurabiyeler yapılabilir, benim fotoğrafta yapmış olduğum gibi :-).

Tavşan Pasta

Tavşan Pasta

Bu hoş görünümlü ve lezzeti son derece güzel olan sevgili Özlem’in artık tam bir genç kız olan kuzucuğuna yapmış olduğu sevimli tavşan pastanın yapımı son derece kolay, evinde çocuklarını mutlu etmek isteyen anneler hem doğum günlerinde hem de normal zamanlarda hazırlayabilirler.

Malzemeler;
- 2 adet pasta tabanı
- 2 adet kakaolu dolgu kreması
- 2 adet beyaz pasta kreması
- 4 adet muz
- 2 bardak su: 2 tatlı kaşığı neskafe ve 1 çorba kaşığı kanyak ilaveli
- Parça çikolata ve renkli şekerler

Pasta tabanlarından bir tanesini surat olarak kullanıyoruz, diğeri ise kulakların ve papyonun şekline göre kesiyoruz. Pasta tabanlarının hem alt hem de üst katını hazırladığımız neskafeli karışım ile ıslatıyoruz , ( yalnız ıslatma işleminde taban kısmını pastanın yapılacağı yüzeyde olması ve ayrıca üst kısmında ıslatılır ıslatılmaz dolgu kremasının üzerine kapatılması gerekmektedir , aksi halde ıslandığı için kolayca dağılabilir ), arasına paketteki tarifine göre hazırladığımız dolgu kremasını ve dilim dilim kestiğimiz muzları koyup üzerine diğer kat pastayı koyup en üstünü gene paketteki tarifine göre hazırladığımız beyaz pasta kremasını yayıp parça çikolatalar ve renkli şekerlerle süslüyoruz.

Mercimek Köftesi1

Mercimek Köftesi

Uzun zamandır yapmak istediğim bir çeşit , sanırım daha önce bir kere yapmıştım ama tam olarak hatırlamıyorum.Bu sefer annemden tarifi alarak aynen onun dediği gibi yaptım tek kelime ile çok güzel oldu , kendim yaptım diye söylemiyorum , yiyenlerde aynı fikirdeydi:-)
Bu arada bunca sene sonra eşimin de mercimek köftesini sevmediğini öğrenmiş oldum, demek ki çok nadir yapacağım :-).

Malzemeler;
- 2 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 adet iri soğan ( yemeklik doğranmış )
- ½ çay bardağı zeytinyağı
- 1 çorba kaşığı kadar salça
- İstenildiği kadar küçük küçük doğranmış taze soğan ve maydanoz
- Tuz, pul biber ve kimyon

Mercimekleri iyice yıkadıktan sonra üzerinden 1 parmak geçecek kadar su koyarak kısık ateşte mercimekler şişene kadar pişiriyoruz. Pişen mercimeğin içine ince bulguru karıştırıp 2–3 çorba kaşığı su ilave ederek çok çok kısık ateşte ara ara karıştırarak bulgurlarında şişmesini sağlıyorsunuz. Eğer kuru ya da pişmeme durumu olursa çok az daha su ilave edilebilir, ama çok sulu olursa köfte kıvamını veremeyiz.
Bu arada ayrı bir tavada soğanlar zeytinyağında hafifçe kavrulur ve daha sonra içine salçada ilave edilerek bir müddet kapak kapalı olarak kısık ateşte tutulur. Sonra tuzu, biberi ve kimyonu ilave edilerek pişmiş olan mercimek ve bulgura katılıp yoğrulur. İstenirse çok az zeytinyağı gezdirilir ve doğradığımız yeşillikler ilave edilerek köfte şekli verilerek servise hazır hale getirilir.
Puf Börekler

Seniha Abla’nın Puf Böreği

Bu börek gerçekten muhteşem , hem bu kadar kolay hem de bu kadar mı lezzetli olur bir börek .
Arkadaşım Özlem’in görümcesine ait bir tarif ve Özlem’inde ellerine sağlık diyorum.
Malzeme listesi vermeyeceğim çünkü hiç gerek yok çok pratik bir börek. İstenildiği kadar yufkadan verilen tarife uyarak yapılabilir.

1 Yufkayı açık olarak sıvı yağ ile iyice yağlıyoruz üzerine diğer yufkayı koyup sigara böreği gibi kesitlere ayırıyoruz, içine istediğimiz malzemeden koyup çok sıkı olmadan sigara böreği gibi sarıp çukurca bir kabın içine üst üste koyarak diziyoruz .Üzerini kaplayacak şekilde su koyup yaklaşık ½ saat ya da daha fazla bekletiyoruz , çok bekletilirse suyu tamamen çekeceği için hiç sıkmadan yağlı kayıt serili tepsiye dizip ( su da az bekletilirse hafifçe suyunu sıkarak ) 180 derecelik önceden ısıtılmış fırında üzerine herhangi bir şey sürmeden kızarana kadar pişiriyoruz.
O kadar güzel kabarıyor ki denemeniz lazım.

İçini kıymalı, peynirli ya da patatesli hazırlayabilirsiniz. Kıymalı hazırlarken; büyük bir soğanı iri iri doğrayıp tavada çok becel yağı ile çok az kavuruyoruz, üzerine kıymayı ilave edip 1 paket et bulyon katıyoruz tuzunu ve baharatını koyduktan sonra fazla pişirmeden alıyoruz ve böreğimizde kullanıyoruz.

çikolatalı Grisiniler

Çikolatalı Çubuklar

En son olarak aylar önce web sitelerinin birinde karşıma çıkan ama tarifini tamamen unutup sadece görüntüsü aklımda kalan çikolatalı çubukları yaptım. Artık aynısı oldu mu bilemem ama çocuklar çok beğendi hatta uzay kampından yeni dönüş yapan ufaklığımıza kalmamıştı ki ona hemen yenisini hazırladım:-)

Yapımı son derece basit, sade grisini çubuklarını erimiş çikolataya batırıp ( ama çok fazla çikolataya bulamayın dik koyunca akıyor ) sonra üzerine renkli şekerlerden ve çikolata parçacıklarından serpip yapıştırıyorsunuz. Servisi bardaklarda yaptık .Tavuklar gene dikkatinizi çekmiştir sanırım, çubukları yiyecek gibiler :-)

İşte böyle bunlar yapılanların bir bölümü idi, hepsi çok güzeldi, esas güzeli o gençlerin cıvıl cıvıl olmaları.

Nice mutlu, sağlıklı, huzurlu ve birliktelikli yaşlara sevgili İpek.

Sağlıcakla kalın.

7 yorum:

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

EMEĞİ GEÇEN HERKESİN ELİNE SAĞLIK NEŞECİĞİM..
İPEĞE SAĞLIKLI KEYİFLİ ŞANLI BİR HAYAT DİLİYORUM..
SEVGİLER.. İYİ HAFTALAR.

Zehra Gürgen dedi ki...

Nice mutlu yıllara,
Herbiri birbirinden güzel olmuş,
eminim yiyenler bayılmıştır!

ellerine sağlık canım, yorulmuşsun ama değmiş bence

sevgiler

Hayatın Ta Kendisi Lokantası dedi ki...

çok leziz bir doğum günü partisi olmuş :)
ellerinize sağlık

Adsız dedi ki...

HEPSİ BİRBİRİNDEN LEZZETLİ GÖRÜNÜYOR ELLERİNİE SAĞLIK CANIM ...HARİKASIN...

TAZENANE dedi ki...

İpeğin doğum günü kutlu olsun.
Onlar ne güzel yiyecekler.
Sevgiler.

Unknown dedi ki...

Hoş tarifler ellerinize sağlık...

NzlGl dedi ki...

İpeğin yeni yaşını kutlarım. Sizinde ellerinize sağlık çok güzel şeyler hazırlamışsınız.
Sevgiler