31 Ocak 2009 Cumartesi

Patlamış Mısır ve Annem



Son zamanlarda akşam yemeklerinde yaklaşık 1 saat kadar sonra yavaşça mutfağa süzülüp , seyrettiğim dizi ya da programların reklam aralarında mısır patlatıyorum. Tabi birinci çanak bitince eşimle birbirimize bakıp ikinci tabağında güzel gideceği konusunda hem fikir oluyoruz :-)

Patlamış mısır , çocukluğumda özellikle kış akşamlarında tel eleklerin içinde ya ocakta ya da sobanın üzerinde mutlaka sık sık yapılırdı . Daha sonraları mısır patlatma makinesi çıkınca tabi bu makineyi ilk alanlar arasında sevgili annem olmuştu :-)

Yaklaşık 5 sene kadar annemlerle aynı apartmanda oturduk ve çocukluğumdaki hızını hiç kaybetmeden bu sefer makinesi ile sadece kendilerine değil , bize , abimlere ve hatta komşulara akşamları birer çanak patlamış mısır servisi yapıyordu , ee buna hayır demek hiç mümkünmü :-)).

Hatta geçenlerde bir hafta sonu arkadaşlarımıza yemeğe gidecektik ve önce annemlere uğradım , tam giderken 2 makine mısır patlattı " yemekten sonra eğlence olur , hadi bunları da götür " dedi :-)) yani anlayacağınız annemin elinden ne uçan ne de kaçan kurtulabilir :-))

Ben orta boy teflon tava ya da tenceremde yapıyorum , çok az sıvı yağ ve tuz koyup üzerine bir avuç kadar mısır ilave ediyorum hafif hafif sallıyorum , patlamaya başlayınca üzerine kızartmalarda kullandığım teli kapatıp tümü patlayıncaya kadar ocağın kısık duruma getirip hafifçe sallamaya devam ediyorum.

Eminim herkesin çocukluğunda patlamış mısırlı kış geceleri vardır. Hadi şimdi de kışı yaşadığımıza göre bir tava ve tencerede bu işi yapmak çok kolay. Sadece yağacağınız Cin Mısır almak :-)). Böylece çocuklarınızıda bol yağlı cipslerden kurtarmış olursunuz.

Sağlıcakla kalın.

6 yorum:

leyya dedi ki...

)))bilmezmiyim.ne zevklidir yemesi.annenizi çok sevdim..

Şeker Mutfak-Asia Asiye Aksakal dedi ki...

Sevgili neşe, annenin ellerine sağlık. Benimde plazmada sinema keyiflerinde vazgeçemediğim bir istek. Mısır patlatma makinasını boşuna aldığımı düşünüyorum ben, yağsız tuzsuz oluyor çünkü. Makina kenarda beklerken ben tencerede miss gibi yağlı ve tuzlu patlatıyorum :))
Sevgiler, bol mısırlı keyifler

3prenses dedi ki...

evet.çocukluk anılarımızda mısır var.bizde çok yapardık.şimdide ben yapıyorum.hele tatillerde çocuklarda tv izliyorya her akşam yaparım.

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

SEVGİLİ NEŞECİĞİM ÇOK GÜZEL YILLARA GÖTÜRDÜN BİZLERİ..
ELEKLERİ NASIL UNUTURM..
KÖZLERİN ÜZERİNDE BİRER BİRER PATLAMALRI, SICACIK SOBALI ÇOCUKLUK EVLERİMİZDE Kİ MİS GİBİ KOKULARI,
BİZLERE KATTIĞI SOHBETLERİ, DOYUMSUZ LEZZETLERİ İLE ZAMANIMIZA EŞLİK ETMESİNİ HİÇ UNUTAMAYIZ ELBETTE.
HARİKA BİR SEÇİM..
AFİYETLER OLSUN..ÇOK SEVGİLER...

Baharcicegi dedi ki...

kis geclerinin vazgecilmezi benim icin patlamis misirlar,hergün olsa yerim
sevgiler

beliz dedi ki...

Bak şimdi benimde canım istedi.Mısır patlatma işi yıllar boyu bizi çeşitli denemelere sürükledi çoğun da başarılı olamıyorduk sonunda bu makieneler çıktıda huzura erdik.Ama ben makinede patlatıp biraz yağ ve tuz erittiğim tencereye boşaltıp kapağı kapayıp iyice çalkalıyorum böylece daha lezzetli oluyor.