11 Ocak 2009 Pazar

BAGEL / Amerikan Simidi - Yaman Etkinlikler / Mayalılar

Bagel

Eşim Amerika ziyareti sırasında tadını unutamadığı Bagel’ı İstanbul’un çeşitli yerlerinde uzun zaman aradı. Bir ara Bağdat Caddesi Selamiçeşme de NewYork Bagel Factory isimli bir dükkân mevcuttu ama son zamanlarda göremiyorum sanırım kapandı. Eşim her önünde geçişimizde “şuraya mutlaka gelelim “dedi ama bir türlü kısmet olmadı.

Dün blogları dolaşırken sevgili Kardelen’in http://caferoyal-kardelen.blogspot.com/ blogunda Bagel tarifine rastladım. Bugün için yapmaya niyetlendim ve yaptım, hatta telefonda kızıma yapacağımı söylediğimde özlemle “içine ne koyacaksınız “dedi :-). Sanırım onunda özlediği bir lezzet :-)

Yapılışı birazcık zahmetli bir ürün, bir daha ne zaman yaparım bilmiyorum ( sanırım kızım yarıyıl tatiline gelince yaparım :-) ) ama en azından eşimin biraz olsun isteği yerine geldi. Görüyorsunuz değil mi hizmette sınır yok :-).

Tarif konusunda sevgili Kardelen’in tarifini birebir yayınlayacağım, ayrıca buradan kendisine paylaşımı için çok teşekkür de ediyorum. İşin aslı onun Bagel’inin görüntüsü benimkinden kat kat güzel, ne yapalım acemilik bu kadar olur :-).

Ayrıca bu tarifimle sevgili yesilkivi. 'nin düzenlediği Yaman Etkinlikler - Mayalılar etkinliğinede katılmış oluyorum.

Malzemeler;
—350gr Un ( yaklaşık 3 su bardağı )
—2 Tatlı Kaşığı Tuz
— 1 Paket Kuru Maya
—210 ml Ilık su ( yaklaşık 1 su bardağı )
— 2,5 lt Su
— 1 Yemek Kaşığı Şeker
— 1 Yumurta, soğuk su
Susam

Unu eleyip mayanızla karıştırın ortasını açıp ılık suyu ekleyin ve karıştırın. Ardından unlu zeminde elastik olana dek yoğurun. Parmaklarınıza hamur yapışıyorsa çok az un ilave edebilirsiniz.
Çok az yağlanmış bir kapta üzerini örtüp iki katı büklüğüne gelene dek ılık bir yerde bekletin ve mayalanmasını sağlayınız.
Mayalanan hamurunuzu unlu zeminde 3 dakika bekletin.
10 parçaya bölün ve her parçayı yuvarlayıp üzerini bezle örterek 10 dakika bekletin.
Daha sonra her parçayı hafifçe bastırarak yassılaştırın ve parmağınızla tam ortasına bastırarak delik açın, parmağınızı hafifçe döndürerek deliği büyütün ve unlanmış bir tepsiye dizip üzerlerini örterek 25dakika bekletin.
Büyük bir tencereye su ve şekeri koyun kaynatın kaynayınca altını kısın her seferinde ikişer tane olmak üzere hamurları içine atın. Önce bir tarafını sonra diğer yüzünü çevirip yaklaşık1,5 dakika pişirin.
Bir havlu üzerine çıkarıp süzün ve yağlanmış tepsinize aralıklı olarak dizin(iki tepsi kullansanız daha iyi olur)
Yumurta ve suyu çırpıp üzerlerine sürdükten sonra susam serpip 200–210 derecede ısıttığınız fırınınıza verin 25dakika pişirin, çıkınca tel ızgarada soğutun.
Servis sırasında ikiye bölüp arasına istediğinizi sürebilirsiniz. Biz krem peynir ile denedik güzel yakıştı.

Sağlıcakla kalın.

12 yorum:

Zehra Gürgen dedi ki...

Neşe'cim ellerine sağlık canım. Bagel hiç yemedim ama içeriğine bakılırsa tadı çok güzel :)

sevgiler

Unknown dedi ki...

ELLERİNE SAĞLIK NEŞECİM SENİN BAGELDE ÇOK GÜZEL DURUYOR ÖYLE DEME:)

NzlGl dedi ki...

Bageli bende denedim ama sanırım çok başarılı olmadım:(
Sizi tebrik ediyorum gayet güzel görünüyor resimde. Ellerinize sağlık
ama gerçekten insanı uğraştırıyor.
sevgilerimle
iyi haftalar

lezzetyolculugu dedi ki...

ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYOR ELLERİNİZE SAĞLIK..

Unknown dedi ki...

Benimde yapmayı düşündüğüm bir tarifdi,ama şimdi detaylı olarak burda okudum ve vazgeçtim.

Gerçekten zahmetli benim ufaklıkla bu denemem biraz zor,ama öylede güzel görünür ki çok merak ediyorum tadını,ilerde inşallah fırsat olursa deneyeceğim.
ellerine sağlık
sevgiler

Unknown dedi ki...

Enfes görünüyor bagel ellerine sağlık canım...

meleginmarifetleri dedi ki...

Ben hiç denemedim bana ilginç geldi denemekte fayda var diye düşündüm.
Ellerine sağlık.
Sevgiler. by

Aybike Ceylan dedi ki...

Nese'cigim,
Ellerine saglik. Biz de esimle arada cok severek yeriz bagel. Seninkiler de cok guzel olmus....

Sevgiler...

Özlem dedi ki...

Neşe'cim,
Ellerine sağlık, çok leziz bir simit olmuş,
sevgilerimle

HUYSUZBALIK dedi ki...

Neşecim eline sağlık. Tadını çoook merak ettim Bagelin. Sevgiler...

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

Gayet güzel görünüyor.Ellerine sağlık
bendede uzun zamandır sakladığım bagel tarifi olanbir gazete küpürü var elimde:)denemek lazım

mutlu haftasonları

Adsız dedi ki...

merhaba canım rahatsızlandığım için bageline yorum bırakamamıştım,ellerine sağlık seninkide çok lezzetli görünüyor ilk kez yapmana göre oldukça başarılı ,tarifimmi denemen beni çok mutlu etti sevgilerimle....