19 Aralık 2012 Çarşamba

Aşure



Aşure zamanı geçti ve ben daha yapmış olduğum aşureyi yeni yayınlıyorum - aslında aşure benim için hiç bitmeyecek zaman dilimi :-) Tatlıyı sevmeyen ben bu dönem içersinde kaç tabak aşure yedim bilmiyorum , aslında saymaktan korktum desem daha doğru olur :-) Bu sene ilk defa aşure yaptım , ilk denemem yardımla oldu ama ikinci denemem sadece kendi emeğimle ve ölçülerimle oldu ve yiyenler tarafından da başarılı olduğu bilgisini aldım:-) Bu kadar senedir yapmasının zor olduğunu düşünerek hiç yanaşmadığım bir tatlıydı , ayrıca yapmama gerek olmadan sevgili anneciğim o dönem içersinde bir kaç sefer yapardı , hoş bu sene de yaptı ama ilk defa ben yaptığımı kendisine götürdüm ve aferin aldım :-)Hiç te korktuğum kadar zor değilmiş , çok fazla zaman almadan pişirdim , denemeyenler korkmadan denesinler gayet kolay.


Malzemelerim yukardaki fotoğrafta görüldüğü gibidir. Ama ben gene de tek tek ne şekilde hazırladığımı belirtlerek anlatayım ;
Malzemeler ;
- 1/2 kilo aşurelik buğday ( 1 gün ya da gece boyunca ıslat)
 - 2 su bardağı şeker
- 1,5 su bardağı haşlanmış nohut
- 1,5 su bardağı haşlanmış fasulye
- 1 su bardağı kuru üzüm ( iyice yıkanmış )
- 1 su bardağı doğranmış kuru kayısı ( iyice yıkanmış )
- 1/2 çay bardağı pirinç ( iyice yıkanmış )
- 1 çay kaşığı tuz
Süsleme malzemeleri;
Ceviz , Fındık ,Çam Fıstığı , Antep Fıstığı , Kuş Üzümü ,Nar , Tarçın
  

Geceden ıslattığımız buğdayı üzerinden çok fazla çıkacak şekilde su koyup çok harlı olmayan ateşte karıştıra karıştıra iyice patlak patlak olana kadar pişiriyoruz , kesinlikle diri olmaması iyice yumuşayıp pişmesi gerekiyor , çünkü şekerini eklediğimiz zaman buğday sıkılaşıp sertleşebilir . Eğer suyunda azalma olursa sıcak su ilave ediyoruz.


İyice pişen buğdaya sırasıyla nohut , fasulye , pirinç , üzüm ve kayısıyı ilave edip hafif hafif kaynatarak pişiriyoruz . Kayısı ve üzümler pişmeye yakın şekerini ve tuzunu ekleyerek suyunu kontrol ediyoruz kesinlikle katı bir kıvamda değil sulu bir kıvamda olması gerekmektedir , soğumaya başlayınca katı hale dönüşebileceği için su gerekirse sıcak su konabilir.


Tam anlamıyla piştikten sonra servis tabaklarımıza sıcak sıcak paylaştırıyoruz ve hafifçe ılındıktan sonra üzerini istenildiği şekilde süslüyoruz.

Sağlıcakla kalın.

5 yorum:

anne eli gibi dedi ki...

eline sağlık neşe'cim,Allah kabul etsin..

mutfagabuyrun dedi ki...

canım çekti şimdi.harika olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.

Şehrinaz dedi ki...

allah kabul etsin inşallh...

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

neşem neşem benim tatlı neşem
eeellerine sağlık..
ah ne zamansız bir güzelliktir hemde..
versen 3 ana üçde ara öğün yerim inan olsun :))

ah bide özlemişiz seni yahu :)))

hdidem95 dedi ki...

ellerine sağlık neşem allah kabu etsin afiyet olsun canımmm
didem :)