23 Ağustos 2009 Pazar

Ege Sebzeleri , Mantarlı Güveç Pilavı

Dikili Sebze Ve Meyve

Bir önceki yazımda bahsetmiştim , tatilde olan arkadaşlarımız dönüşlerinde gelenek olarak akşam yemeği için bize gelecekler diye , işte dediğim başıma geldi ve geçen perşeme akşamı bu olay gerçekleşti:-)) Ama bu sefer bizi çok utandırdılar , kapıdan girdiklerinde ailecek ellerinde neredeyse boş yer yoktu :-).
İşte bunlardan bazıları yukarıdaki fotoğrafta görünen mis gibi Ege kokan yiyecekler . Domates ( tabi hepsi bir tane değildi :-) ) ve yeşil biberler sevgili Fikret Teyze'nin bahçesinde , armut sevgili Sevgi Teyzemin bahçesinden , kırmızı biber , taze börülce ve özellikle sipariş verdiğim pembe çizgili içi bembeyaz olan patlıcanlar ise Altınova pazarından.
Tabi bunların haricinde karpuz , zeytinyağını ve Bodrum'dan alınan buzdolabı süsünü unutursam Özlem'in ve Ati'nin hakkını yemiş olurum:-).
Bu arada buzdolabımın ne ön ne de yan tarafında yer kalmadı ama ben ısrarla her gidenden magnet istiyorum:-)
Aslında anlatmak istediğim perşembe akşamı için yapmış olduğum Mantarlı Güveç Pilavıydı ama bu güzel sebzelerin hiç olmazsa görüntülerini sizlerle paylaşmak istedim.

Mantarlı Güveç Pilavı

Bu pilav aslında Bakırköy sahilinde bulunan Gelik Rest. bir numaralı özel yemeğidir.Geçtiğimiz senelerde işim gereği Bakırköy taraflarına epey sık gidiyordum ve öğle yemeklerini de Gelik'te yiyordum , işte bu sıralarda sürekli yediğim bir pilavdı , uzun zamandır yemedim ama eminim hala aynı lezzeti koruyordur.
Benim pilavım aynı lezzetemi oldu pek bilemiyorum ama yiyenlerin hepsi çok beğendi tabi bende beğendim :-))

Güve öncesi Pilav

Malzemeler;
- 2 su bardağı pirinç ( 1 saat kadar sıcak suda ıstlatılmış ve süzülmüş )- 2 ortaboy kuru soğan ( rododa parçalanmış )
- 1 su bardağı kadar mantar ( ince kıyılmış , kararmaması için 15 dk. kadar limonlu suda bekletilmiş)
- 1 çay bardağı kadar badem ( kabukluysa sıcak suda bekletilip kabukları çıkartılacak)
- 1/2 çay kaşığı yeni bahar
- 1/2 çay kaşığı kimyon
- istenildiği kadar tuz ve karabiber
- 2,5 su bardağı su
- 3 çorba kaşığı zeytinyağı + 1 çorba kaşığı kadar tereyağı
- 100 gr. kadar taze kaşar rendesi

Parçalanmış soğanları zeytinyağında pembeleşmeden pişiriyoruz , üzerine bademleri ve mantarları ekleyip çok az kavurduktan sonra pirinci ilave edip çok az bir süre daha kavuruyoruz .Daha sonra baharatlarımızı , tereyağını ve suyu ekleyip önce harlı daha sonra kısık ateşte suyu çekene kadar pişiriyoruz , piştikten sonra üzerine kağıt havlu örterek bir müddet demlendiriyoruz.
Demlenen pilavı fazla ezmeden karıştırıp tek kişilik güveçlere bastırmadan gevşek olarak koyup üzerine rende kaşarla tamamen örtüp fırının ızgara kısmına koyup üzeri aşağıdaki fotoğraftaki gibi kızarana kadar tutuyoruz.
Bence deneyin değişik bir lezzet oluyor:-)

Güveçteki Pilav

Sağlıcakla kalın.

6 yorum:

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Patlıcanın rengi çok hoş.Güveç pilavı harika görünüyor.Eline sağlık.Hayırlı Ramazanlar.

NzlGl dedi ki...

Neşe hanım
bende bir ödülünüz var:)
sevgilerimle

hdidem95 dedi ki...

ne güzel olmuş ellerine sağlık sevgiler

keskinli dedi ki...

böyle dogal sebzeler olurda yemekler yapilmazmi ya getirenler sagolsin
güvecinde görüntüsüy eter ellerine saglik sevgiler

HUYSUZBALIK dedi ki...

Oh oh ne güzel sebzeler onlar. Hem de doğal olunca ne de lezzetlidirler.Güveç pilavını ilk kez duyuyorum ama çok harika bir tarife benziyor. Misafir sunumu için de çok hoş. Ellerine sağlık Neşecim. Sevgiler...

akasyakokusu dedi ki...

Neşe'cim önce geçmişler olsun...Canım benim öyle dıştan hafif gibi viral enfeksiyon..Ama ağır geçiyor mikrobu bir girdimi..Ara ara çıkıyor yine..Kendine dikkat et..
bu arada ben evimdeyim canım bir önceki yorumun için tşk ederim...
sebzeler helede mor patlıcan ne tatlıdır şimdi..ya börülce....iki yıllık pazar hasretinden sonra herşey elimin altında artık..önce börülce çok severimde..