Bu yemeği bir sene önce aramızdan ayrılan blogcu arkadaşımız Esra’nın anısına sizlerle paylaşıyorum ve aynı zamanda http://ninomutfakta.blogspot.com/2008/11/esramizin-anisinapastirma-sucuk-ye40.html vermiş olduğum linkin sahibi sevgili Nihan’nın güzel etkinliğine de katılmış oluyorum.
Esra ile karşılıklı hiç yorumlaşmadık, kendisini maalesef ki aramızdan ayrılmasından sonra tanıdım, ama özellikle son yazılarını okuduktan ve uzun süredir tanışıp onun hakkında yazılar yazan diğer blogcu arkadaşlarımdan edindiğim bilgilerden sonra sanki çok çok önceden tanıdığım birisi olarak kabul ettim. İşte bu sebepten bu etkinliğe katılmak boynumun borcu oldu.
Kurufasulyelerim sevgili arkadaşım Özlem tarafından Arife günü getirildi. Onlara da Erzurum İspir’den gelmiş. Bu tür fasulyeleri yedikten sonra normal kurufasulye cinslerinin hiç çekiciliği kalmıyor.
Malzemeler;
- 2 su bardağı kurufasulye
- 1 baş kuru soğan ( yemeklik doğranmış )
- 2 adet parmak sucuk ( ortadan ikiye bölünüp dilimlenmiş )
- 1 çorba kaşığı salça
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı
- İstenildiği kadar tuz
Fasulyeleri 5-6 saat önceden sıcak suda beklettim. Düdüklüde soğanları yağda harlı olmayan ateşte kavurup üzerine sucukları ve salçayı koyarak bir müddet daha kavurdum.Bu karışıma yıkanmış olan fasulyeleri ve tuz ekleyip üzerinden çıkacak şekilde su ilave ederek yaklaşık düdüklü tencerede 20-25 dakika kadar pişirdim. Aslında daha kısa zamanda yeterliymiş, çünkü çok çabuk pişen bir fasulyeymiş.
İspir fasulyesinin ıslatılma şekli hakkında biraz önce bir web sitesinde süt ve 1 kesme şeker ile 1 gün boyunca ıslatılıp daha sonra pişirilmesi gerektiğini ve pişen kurufasulyeyi de yaklaşık 20 dakika kadar toprak güveçte ağzı alüminyum folyo kapanarak fırında pişirmeye devam edilmesi gerektiğini okudum. Bir daha bu şekilde deneyeceğim.
Sağlıcakla kalın.
15 Aralık 2008 Pazartesi
Sucuklu Kurufasulye / Esra'nın Anısına Pastırma Sucuk Ye # 40
Etiketler:
tencere yemegi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
15 yorum:
selam canım.sucuklu kurufasülye nefis görünüyor.etkinlige çok uygun enfes bir tarif..elinize saglık..(ruhun şad oldun esra)sevgiler
ispir fasulyesinin methini çok duydum ama hiç denemedim..ellerine sağlık.slmlar
şeker fasulye galiba onlar...nasılda çabuk pişmiştir eminim..
ellerine sağlık..harika görünüyor...
HArika görünüyor ellerine sağlık. Pilav ve turşuyla çok güzel olur.
Sevgiler...
kurufasulyeyi en çok sucuklu severim harika görünüyor yanına pilav ve turşu offff süper
ellerine sağlık cnm
Neşecim bayılırım kurufasulyeye, sucuk da çok yakışır valla, nefis olur..
Ellerine sağlık canım:).
Sevgiler..
aslı
Ellerine sağlık nefs görünüyor canım. Esraya Allahtan rahmet diliyorum...
Şimdi nasıl canım çekti.
Ne kadar güzel görünüyor.
Ellerie sğlık.
Sevgiler.
en sevdiğim lezzetlerden biridir çok lezzetli görünüor ellerine saglık canım kocaman sevgiler
Offf çok güzel görünüyor valla sucuk veya pastırmalı kuru fasulye için fizana giderim.Ellerinize sağlık enfes götünüyor.Esra hanımın ruhuna gitsin Allah gani gani rahmet eylesin...
ELELRİNE SAĞLIK CANIM BENDE SUCUKLU KURU FASULYEYYİ ÇOK SEVERİM
Neşe'cim harika bir tabak hazırlamışsın..Tamda açım yani..
Ellerine sağlık aldım gidiyorum..
Of of of kurufasülye hemde sucuklu ölürüm ben bu yemeğe yanında acı biber çok canım çekti .
ellerine sağlık
sevgiler
canim ellerine saglik renk kattin etkinlige katildigin icin cok tsk ederiz
Asla vazgeçilmeyecek bir lezzet... Ellerine sağlık...
Yorum Gönder