Açmaları yaklaşık 2 hafta önce yapmıştım, ancak itiraf etmeliyim daha güzel kabarırdı ama zamansızlık sebebi ile erken fırına koydum, 1 saat kadar şekil verilmiş olarak tepside bekleyip fırına verseydim çok daha kabarık olacaktı. Ama gene de tadı çok güzel ve yerinde olmuştu bunu garanti eder, yiyenlerinde yorumlarından tasdik ederim :-))
Bu tarifi açma tarifi ararken http://yemekgunlugum.blogs.com sayfasında buldum. Mutlaka sayfayı ziyaret ediniz çok güzel ve şık tarifler var.
Benim acelem olduğu için ve çok miktarda gerekmediği için ölçüleri yarım olarak kullandım.
Ama size tam ölçüleri veriyorum.
Malzemeler ;
- 5 su bardağı un
- 2 su bardağı süt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 2 çorba kaşığı margarin ( oda sıcaklığında )
- 2 çorba kaşığı zeytin ezmesi
- 2 tatlı kaşığı toz maya
- 2 tatlı kaşığı toz şeker
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 yumurta ( akı hamurun içine sarısı üzerine sürülecek )
Sütü ılık hale getirip maya ve şekeri ilave edip karıştırıyoruz ve 15 dakika kadar üstü kapalı olarak üzeri köpük köpük olana kadar tutuyoruz.
Unu geniş bir kaba eleyip ortasını havuz gibi açıyoruz, içine sıvıyağı, tuzu, mayalı sütü ve suyu boşatıyoruz. Hamur yoğurduğumuz kaba yapışmayacak hale gelen kadar yoğuruyoruz ( eğer gerekirse un ilave edebilirsiniz, kulak memesi kıvamında hamur olması gerekiyor ) , hamuru sıcak bir yerde 1 saate yakın üstü kapalı olarak mayalandırmaya bırakıyoruz.
Daha sonra sevgili yemekgünlüğünün tabiri ile “ mandalina “ büyüklüğünde parçalara ayırıp yuvarlıyoruz ve merdane ile kare olacak şekilde açıyoruz ve üzerine önce biraz margarin ve daha sonra zeytin ezmesi sürüp rulo yapıp yuvarlıyoruz ( ben birkaç tanesine haşhaşta sürdüm, onlarda çok güzel oldu )ve simit çeklini verip uçlarını birbirine tutturuyoruz.
Fırın kâğıdı yaydığımız tepsiye aralıklı olarak dizip tekrar 1–1,5 saat kadar üzeri örtü ile kapalı olarak dinlendirip mayalandırıyoruz.
70 derecelik önceden ısıtılmış fırına koymadan önce yumurta sarısı sürüp çörekotu serpiyoruz ve altı ve üstü kızara kadar pişiriyoruz.
Ayrıca aynı gün daha önce tarifini verdiğim Simit’i de yapmıştım ama onun fotoğrafını tekrar yayınlamadım.
Sağlıcakla kalın.
16 Eylül 2008 Salı
Zeytin Ezmeli Açma
Etiketler:
hamur işi börek kek vs...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
15 yorum:
iyi geceler güzel lezzetler var maşallah sevgiler... http://nazardeymesin07.blogspot.com
Gerçekten çok güzeller... Ellerinize sağlık...
ayy marifetli hanımların bloğunda gezinmek ayrı bir zevk verıyo bana..
açma süper ellerinize sağlık..
sevgiler
Hamur işlerine dayanamayan biri olarak bayıldım. Çok güzel ellerine sağlık. Sevgilerimle TAZENANE
neşeciğim ne güzel bir lezzet bu böyle.ellerine sağlık canım.harikasın.mis misss.
açmalar harika görünüyor ellerine sağlık yorumların için çok teşekkürler civcivleri süs olarak kullanmak istemişsin çok mutlu olurum beğenmiş olman ne güzel iyi geceler
ellerine sağlık arkadaşım çok güzel gözüküyor sahurda güzel bir tercih olur. iyi sahurlar
canım arkadaşım hepinize destek için çok teşekkür ederim..gerçekten çok moral verıyor bana destekleriniz..sizin de benimle aynı duyguyu paylaştığınızı hissediyorum ve mutlu oluyorum..
sevgiler
Güzel yorumunuza sevindim her zaman beklerim...Açmalar çok güzel görünüyor ellerinize sağlık...
Sevgiler...
merhaba canım.ne kadar güzel bir blog ne güzel tarifler var böyle.ellerine sağlık.tekrar görüşmek dileğiyle...
sevgiler.
sahurda cayla ne iyi gider,gün boyuda tok tuttar ellerine saglik canim cok güzel olmus
acmalar nefis gorunuyor canim ellerine saglik saurda demli cayla neguzel yenir.
hayirli saurlar.
selam ve sevgiler.
canım ellerıne saglık nefıs gorunuyor. iyi hafta sonları sevgılerımle..
açmayı zaten severim bide içine zeytin ezmesi girdimi..nefis ötesi bir tat çıkar ortaya..ellerine sağlık canım..
sevgilerimle
Ziyaretiniz ve içten yorumunuz için çok teşekkürler canım ramazan da bu nefis açmalar harika olur ellerinize sağlık sevgiler
Yorum Gönder