8 Şubat 2013 Cuma

Mercimek Köftesi

Mercimek köftesi hemen hemen hepimizin çocukluğumuzda annemizin gününde baş sırayı alan bir lezzet olmuştur:)
Annemin bir kaç ayrı günü vardı , hepsi de epey kalabalık olur ve bir gün öncesinden evde ufak çaplı bir pastane imalatına başlanırdı , bu tabi en çok bizim hoşumuza giderdi:)
Günlerden hatırldıklarım sadece hazırlanan yiyecekler değil annemin saçlarını yapması kıyafetleri ve takılan incilerdi :) sadece annem değil gelen tüm teyzeler şıklık yarışına girerdi :) Nur içinde yatsınlar Şefika Hanım Teyze ve Bedia Hanım Teyze mahallemizin en kıdemli ve yaş olarak büyük bayanlarıydı , onlar kendi arasında şıklık yarışı yaparlar ve gittikleri evlerde hep baş köşede otururlardı.
Şimdi o derece şık ve titizlikle hazırlanılan günler varmıdır bilmiyorum. Çoğumuz çalışma hayatı ve yaşadığımız yerlerin müsait olmamasından ötürü zaten bu tip toplamtıların içinde olma şansını yakalıyamıyoruz.
Ben en azından kendimi bu konuda çok şanslı hissediyorum 15 seneyi aşkın süredir yazın bir kaç ay hariç her ay buluşup evde olmasada dışarda günümüzü yaptığımız uzun senelerdir birlikte olduğumuz bir arkadaş grubum var. Ama artık emekli olduktan sonra bu güzel grubumla hafta arası buluşma şansını da elde ettim:)
Vayy bir mercimek köftesi nasılda anıları canlandırdı , yazarken gerçekten o zamanlar yaşadım;) O zamanlara ait annemin kullandığı bazı servis tabakları artık bende ve bende büyük zevk ile kullanıyorum , bellimi olur belki ilerde kızım da kullanır :)
Bu sıralarda mercimek köftesi favori lezzetlerimden oldu , hem kolay hem se sağlıklı bir yemek. Adet olarak çok yapmıyorum böylece kusa zamanda tazeykem tükenmiş oluyor. Tarifimdeki oranlarda çok sayıda köfte için değildir.
Artık tarifimizle başbaşa kalalım :)

Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 su bardağından biraz az ince bulgur
- 1 kuru soğan ( küçük küçük yemeklik doğranmış )
- 3 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1/2 çay kaşığı yenibahar
- 1 çay kaşığı pul biber
- istenildiği kadar tuz
- 1 çay bardağı yeşil sapları doğranmış taze soğan
- 1 çay bardağı ince doğranmış maydanoz ( ben bu sefer kullanmadım )

Yapılışı;
Mercimeği yıkadıktan sonra üzerinden su geçecek şekilde tencerede pişiriyoruz , suyunu çektikçe fazla olmamak kaydı ile su ilave ediyoruz.
Mercimek pişerken soğanları yağda soteliyoruz , içine salçaları katıp bir müddet pişirdikten sonra tün baharatları ekliyoruz ve kısa bir süre karıştırıp ocağı kapatıyoruz.
Mercimek fazla sulu ise suyu kaşıkla bir bardağa alıp mercimeğin üzerine bulguru ilave edip karıştırıyoruz , bir müddet sonra bulgur şişip katılaşmaya başlatacaktır çok katı olursa ayırdığımız sudan ekleyerek kuvamını buluyoruz.
Mercimek ve bulgura soğanlı karışımı ekleyip iyice karıştırıp biraz soğumasını bekliyoruz. Soğuyunca yeşil soğan ve maydanozu karıştırıp uzun köfte şeklini veriyoruz. Üzeri kapaklı bir servis kabında saklanırsa üzerleri kuramadan buzdolabında bir müddet tazeliğini koruyacaktır.
Sağlıcakla kalın.

4 yorum:

anne eli gibi dedi ki...

kesinlikle öyleydi,hala hala da öyle,ya kısır ya mercimek köftesi yaparlar:)çok severim eline sağlık canım..

Ferkay dedi ki...

Bayılırım bende neşecim yapıp dolaba koyuyorum gelip gidip atıştırıyorum, benden başka seven yok evde. Ellerine sağlık canım..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Bayilirim mercimek koftesine.Sizinkide cok guzel olmus..afiyetler olmustur simdye kadar:)) Ellerinize saglik diyorum..

Unknown dedi ki...

Yerken kendi durduramadığım lezzetlerden biri..
Ellerine sağlık canım..
Nefiss görünüyor.