19 Aralık 2012 Çarşamba

Aşure



Aşure zamanı geçti ve ben daha yapmış olduğum aşureyi yeni yayınlıyorum - aslında aşure benim için hiç bitmeyecek zaman dilimi :-) Tatlıyı sevmeyen ben bu dönem içersinde kaç tabak aşure yedim bilmiyorum , aslında saymaktan korktum desem daha doğru olur :-) Bu sene ilk defa aşure yaptım , ilk denemem yardımla oldu ama ikinci denemem sadece kendi emeğimle ve ölçülerimle oldu ve yiyenler tarafından da başarılı olduğu bilgisini aldım:-) Bu kadar senedir yapmasının zor olduğunu düşünerek hiç yanaşmadığım bir tatlıydı , ayrıca yapmama gerek olmadan sevgili anneciğim o dönem içersinde bir kaç sefer yapardı , hoş bu sene de yaptı ama ilk defa ben yaptığımı kendisine götürdüm ve aferin aldım :-)Hiç te korktuğum kadar zor değilmiş , çok fazla zaman almadan pişirdim , denemeyenler korkmadan denesinler gayet kolay.


Malzemelerim yukardaki fotoğrafta görüldüğü gibidir. Ama ben gene de tek tek ne şekilde hazırladığımı belirtlerek anlatayım ;
Malzemeler ;
- 1/2 kilo aşurelik buğday ( 1 gün ya da gece boyunca ıslat)
 - 2 su bardağı şeker
- 1,5 su bardağı haşlanmış nohut
- 1,5 su bardağı haşlanmış fasulye
- 1 su bardağı kuru üzüm ( iyice yıkanmış )
- 1 su bardağı doğranmış kuru kayısı ( iyice yıkanmış )
- 1/2 çay bardağı pirinç ( iyice yıkanmış )
- 1 çay kaşığı tuz
Süsleme malzemeleri;
Ceviz , Fındık ,Çam Fıstığı , Antep Fıstığı , Kuş Üzümü ,Nar , Tarçın
  

Geceden ıslattığımız buğdayı üzerinden çok fazla çıkacak şekilde su koyup çok harlı olmayan ateşte karıştıra karıştıra iyice patlak patlak olana kadar pişiriyoruz , kesinlikle diri olmaması iyice yumuşayıp pişmesi gerekiyor , çünkü şekerini eklediğimiz zaman buğday sıkılaşıp sertleşebilir . Eğer suyunda azalma olursa sıcak su ilave ediyoruz.


İyice pişen buğdaya sırasıyla nohut , fasulye , pirinç , üzüm ve kayısıyı ilave edip hafif hafif kaynatarak pişiriyoruz . Kayısı ve üzümler pişmeye yakın şekerini ve tuzunu ekleyerek suyunu kontrol ediyoruz kesinlikle katı bir kıvamda değil sulu bir kıvamda olması gerekmektedir , soğumaya başlayınca katı hale dönüşebileceği için su gerekirse sıcak su konabilir.


Tam anlamıyla piştikten sonra servis tabaklarımıza sıcak sıcak paylaştırıyoruz ve hafifçe ılındıktan sonra üzerini istenildiği şekilde süslüyoruz.

Sağlıcakla kalın.

5 yorum:

anne eli gibi dedi ki...

eline sağlık neşe'cim,Allah kabul etsin..

mutfagabuyrun dedi ki...

canım çekti şimdi.harika olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.

reyhan kokulu mutfağım dedi ki...

allah kabul etsin inşallh...

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

neşem neşem benim tatlı neşem
eeellerine sağlık..
ah ne zamansız bir güzelliktir hemde..
versen 3 ana üçde ara öğün yerim inan olsun :))

ah bide özlemişiz seni yahu :)))

hdidem95 dedi ki...

ellerine sağlık neşem allah kabu etsin afiyet olsun canımmm
didem :)