Bu akşamki yöresel çorbamız epey uzaklardan evime konuk oldu . Yeşilin her tonunun var olduğu her taşın altından gürül gürül suların aktığı , mis gibi havası olan , şeker gibi insanlara sahip olan Rize'den.Aslında ben Rize merkezi hemen hemen hiç bilmem benim için var olan ve gittiğim zaman 1 hafta bile olsa meditasyon etkisi yapan Çamlıhemşin'den yukarı Elevit'e doğru yol alan yerlerdir. Yukarıdaki fotoğraf evimizin hemen önünden geçen Fırtına Deresi'nin yanında kurulmuş olan Alabalık Çiftliği ve etrafın güzelliklerini göstermek için sadece küçük bir örnektir.
Eğer içinizde Karadeniz'in bu güzelliklerini görmemiş olanlar varsa vakit kaybetmeden gitsin ve doğanın bakirliğine , insanların güzelliğine tanık olsun . Umarım oralarda sahil şeritlerimiz gibi yapılaşma içinde kaybolmaz.
Bir çok Karadeniz yemeği yedim bir kısmınıda yapmaya çalışırım , şu ana kadar ısırgan çorbası hiç içmemiş ve yapmamıştım. Bir kaç sene önce yemeğini yemiş ve çok beğenmiştim hatta blogumda paylaşmıştım. O yemeği bana tatdıran sevgili Nursen bu sefer bu çorbanın ana malzemesi ısırganı da getirdi -tarifini de verdi, bir dahakine direk topraktan söküp bitkiyi getirecek " al seninle daha da uğraşamam " diye :-)) Ama değinmeden geçemeyeceğim ısırganın bende olmasında esas emeği geçeni atlamamam lazım - Nursel'cim teşekkürler :-)
Artık malzeme ve yapım aşamasına geçelim , bence denenmesi gereken bir lezzet ben çok çok beğendim eşim ise sadece beğendi , artık o konuda yorum yapmak istemiyorum sanırım beni anlayacaklar çoğunluktadır:-))
Malzemeler ;
- 1 su bardağı kurulmuş ısırgan ( nane gibi )
- 1 fincan ince bulgur
- 1 fincan mısır unu
- 2 diş sarımsak ( rende )
- 1 kiloya yakın süt
- 1,5 çorba kaşığı civarı tereyağı
- nane , tuz - isteğe bağlı kırmızı pul biber
- 1/2 kesme şeker
Isırganları çok az su ile karıştırarak pişiriyoruz. Üzerine sütü ilave edip , kaynayınca bulguru ekliyoruz.Ayrı bir kapta mısır ununu bir miktar süt ile sulandırırıp iyice karıştırıyoruz , üzerine rendelenmiş sarımsağı ve şekeri katıp bulgurları pişmeye başlamış çorbaya ekleyip ara ara karıştırarak pişiriyoruz. Katılaşma olursa sıcak süt ilave ediyoruz. Tuz miktarını isteğe göre ayarlıyoruz.
Ayrı bir tavada tereyağında naneyi kızdırıp çorbaya ilave ediyoruz. Bir taşım daha kaynadıktan sonra servise hazır duruma geliyor.
Aşağıda da ısırganı görebilirsiniz.
Sağlıcakla kalın.
5 yorum:
ısırganı çok severim rahmetli anneannem hep yedirirdi biza. Şimdi bende pazarda denk gelirsem alıyorum. Böreği ve omletide çok güzel oluyor. çayınıda yaparım. Fırında yada kaloriferin üstünde kurutup kavonozla saklıyorum. Ellerinize sağlık
ısırgana bayılırım..biz de ısırganı soğanla kavurup üstüne yumurta kırıp yiyoruz harika oluyor.Aynı bu şekilde rezeneyle de denemelisiniz..
tombikasci.blogspot.com beklerim..
Hic duymadim daha önce isirgan otu corbasi, böreginin cok lezzetli oldugunu duymustum. Ellerine saglik.
ah be neşem
resmemi bakayım,
çorbanın şifasınamı bakayım bilemedim..
ama ne yalan yeşiller beni cezbetti
ellerine sağlık canım..
sevgiler.
Daha önce hiç duymadım.Denemek isterim:) Çok sevgilerimle:)
Yorum Gönder