
Açmaları yaklaşık 2 hafta önce yapmıştım, ancak itiraf etmeliyim daha güzel kabarırdı ama zamansızlık sebebi ile erken fırına koydum, 1 saat kadar şekil verilmiş olarak tepside bekleyip fırına verseydim çok daha kabarık olacaktı. Ama gene de tadı çok güzel ve yerinde olmuştu bunu garanti eder, yiyenlerinde yorumlarından tasdik ederim :-))
Bu tarifi açma tarifi ararken
http://yemekgunlugum.blogs.com sayfasında buldum. Mutlaka sayfayı ziyaret ediniz çok güzel ve şık tarifler var.
Benim acelem olduğu için ve çok miktarda gerekmediği için ölçüleri yarım olarak kullandım.
Ama size tam ölçüleri veriyorum.
Malzemeler ;
- 5 su bardağı un
- 2 su bardağı süt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 2 çorba kaşığı margarin ( oda sıcaklığında )
- 2 çorba kaşığı zeytin ezmesi
- 2 tatlı kaşığı toz maya
- 2 tatlı kaşığı toz şeker
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 yumurta ( akı hamurun içine sarısı üzerine sürülecek )
Sütü ılık hale getirip maya ve şekeri ilave edip karıştırıyoruz ve 15 dakika kadar üstü kapalı olarak üzeri köpük köpük olana kadar tutuyoruz.
Unu geniş bir kaba eleyip ortasını havuz gibi açıyoruz, içine sıvıyağı, tuzu, mayalı sütü ve suyu boşatıyoruz. Hamur yoğurduğumuz kaba yapışmayacak hale gelen kadar yoğuruyoruz ( eğer gerekirse un ilave edebilirsiniz, kulak memesi kıvamında hamur olması gerekiyor ) , hamuru sıcak bir yerde 1 saate yakın üstü kapalı olarak mayalandırmaya bırakıyoruz.
Daha sonra sevgili yemekgünlüğünün tabiri ile “ mandalina “ büyüklüğünde parçalara ayırıp yuvarlıyoruz ve merdane ile kare olacak şekilde açıyoruz ve üzerine önce biraz margarin ve daha sonra zeytin ezmesi sürüp rulo yapıp yuvarlıyoruz ( ben birkaç tanesine haşhaşta sürdüm, onlarda çok güzel oldu )ve simit çeklini verip uçlarını birbirine tutturuyoruz.
Fırın kâğıdı yaydığımız tepsiye aralıklı olarak dizip tekrar 1–1,5 saat kadar üzeri örtü ile kapalı olarak dinlendirip mayalandırıyoruz.
70 derecelik önceden ısıtılmış fırına koymadan önce yumurta sarısı sürüp çörekotu serpiyoruz ve altı ve üstü kızara kadar pişiriyoruz.
Ayrıca aynı gün daha önce tarifini verdiğim
Simit’i de yapmıştım ama onun fotoğrafını tekrar yayınlamadım.
Sağlıcakla kalın.