15 Aralık 2008 Pazartesi

Sucuklu Kurufasulye / Esra'nın Anısına Pastırma Sucuk Ye # 40

Bu yemeği bir sene önce aramızdan ayrılan blogcu arkadaşımız Esra’nın anısına sizlerle paylaşıyorum ve aynı zamanda http://ninomutfakta.blogspot.com/2008/11/esramizin-anisinapastirma-sucuk-ye40.html vermiş olduğum linkin sahibi sevgili Nihan’nın güzel etkinliğine de katılmış oluyorum.

Esra ile karşılıklı hiç yorumlaşmadık, kendisini maalesef ki aramızdan ayrılmasından sonra tanıdım, ama özellikle son yazılarını okuduktan ve uzun süredir tanışıp onun hakkında yazılar yazan diğer blogcu arkadaşlarımdan edindiğim bilgilerden sonra sanki çok çok önceden tanıdığım birisi olarak kabul ettim. İşte bu sebepten bu etkinliğe katılmak boynumun borcu oldu.

Kurufasulyelerim sevgili arkadaşım Özlem tarafından Arife günü getirildi. Onlara da Erzurum İspir’den gelmiş. Bu tür fasulyeleri yedikten sonra normal kurufasulye cinslerinin hiç çekiciliği kalmıyor.

Malzemeler;

- 2 su bardağı kurufasulye
- 1 baş kuru soğan ( yemeklik doğranmış )
- 2 adet parmak sucuk ( ortadan ikiye bölünüp dilimlenmiş )
- 1 çorba kaşığı salça
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı
- İstenildiği kadar tuz

Fasulyeleri 5-6 saat önceden sıcak suda beklettim. Düdüklüde soğanları yağda harlı olmayan ateşte kavurup üzerine sucukları ve salçayı koyarak bir müddet daha kavurdum.Bu karışıma yıkanmış olan fasulyeleri ve tuz ekleyip üzerinden çıkacak şekilde su ilave ederek yaklaşık düdüklü tencerede 20-25 dakika kadar pişirdim. Aslında daha kısa zamanda yeterliymiş, çünkü çok çabuk pişen bir fasulyeymiş.

İspir fasulyesinin ıslatılma şekli hakkında biraz önce bir web sitesinde süt ve 1 kesme şeker ile 1 gün boyunca ıslatılıp daha sonra pişirilmesi gerektiğini ve pişen kurufasulyeyi de yaklaşık 20 dakika kadar toprak güveçte ağzı alüminyum folyo kapanarak fırında pişirmeye devam edilmesi gerektiğini okudum. Bir daha bu şekilde deneyeceğim.

Sağlıcakla kalın.

15 yorum:

  1. selam canım.sucuklu kurufasülye nefis görünüyor.etkinlige çok uygun enfes bir tarif..elinize saglık..(ruhun şad oldun esra)sevgiler

    YanıtlaSil
  2. ispir fasulyesinin methini çok duydum ama hiç denemedim..ellerine sağlık.slmlar

    YanıtlaSil
  3. şeker fasulye galiba onlar...nasılda çabuk pişmiştir eminim..

    ellerine sağlık..harika görünüyor...

    YanıtlaSil
  4. HArika görünüyor ellerine sağlık. Pilav ve turşuyla çok güzel olur.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. kurufasulyeyi en çok sucuklu severim harika görünüyor yanına pilav ve turşu offff süper
    ellerine sağlık cnm

    YanıtlaSil
  6. Neşecim bayılırım kurufasulyeye, sucuk da çok yakışır valla, nefis olur..
    Ellerine sağlık canım:).
    Sevgiler..
    aslı

    YanıtlaSil
  7. Ellerine sağlık nefs görünüyor canım. Esraya Allahtan rahmet diliyorum...

    YanıtlaSil
  8. Şimdi nasıl canım çekti.
    Ne kadar güzel görünüyor.
    Ellerie sğlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. en sevdiğim lezzetlerden biridir çok lezzetli görünüor ellerine saglık canım kocaman sevgiler

    YanıtlaSil
  10. Offf çok güzel görünüyor valla sucuk veya pastırmalı kuru fasulye için fizana giderim.Ellerinize sağlık enfes götünüyor.Esra hanımın ruhuna gitsin Allah gani gani rahmet eylesin...

    YanıtlaSil
  11. ELELRİNE SAĞLIK CANIM BENDE SUCUKLU KURU FASULYEYYİ ÇOK SEVERİM

    YanıtlaSil
  12. Neşe'cim harika bir tabak hazırlamışsın..Tamda açım yani..
    Ellerine sağlık aldım gidiyorum..

    YanıtlaSil
  13. Of of of kurufasülye hemde sucuklu ölürüm ben bu yemeğe yanında acı biber çok canım çekti .

    ellerine sağlık

    sevgiler

    YanıtlaSil
  14. canim ellerine saglik renk kattin etkinlige katildigin icin cok tsk ederiz

    YanıtlaSil
  15. Asla vazgeçilmeyecek bir lezzet... Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil