
İşte annemin yapmış olduğu nefis çöreğin tarifi.
Hadi şimdi birlikte yapalım;
Hamur için;
- 3 su bardağı ılık su
- 1 kilo un
- 1 küçük paket yaş maya
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşı tuz
İçi için;
- Dövülmüş haşhaş
- Sıvıyağ
Üstü için;
- 1 adet yumurta
Hamur için olan tüm malzemeleri karıştırıp çok sert olmayan yumuşak kıvamda bir hamur elde ediyoruz. Çok fazla kabarmadan yoğurduğumuz hamuru 4 parça yumak halinde bölüyoruz. Yumağın birisini elimizle yassıltarak ya da bir kenarından tutularak havalandırarak açıyoruz ( oklava ya da merdane kullanılmıyor, o zaman hamur inceliyor ve çok bastırılıyor ) . Açtığımız hamurun üzerine sıvıyağ sürüp dövülmüş haşhaşımızı yayıyoruz, daha sonra diğer 3 yumak hamuru da aynı teknik ile açıp aralarına sıvıyağ ve haşhaş sürüp üst üste koyuyoruz, böylece 4 kat araları haşhaşlı hamur elde ediyoruz.
Bu hamuru tekrar elimizle açıp 3 parmak genişliğinde şerit şerit kesiyoruz, daha sonra bir şeridi 3 parçaya bölüyoruz. Böldüğümüz bir parçayı alıp uçlarından biri dışa biri içe doğru olacak şekilde buruyoruz ve burarken tepsinin boyuna gelecek şekilde uzatıp yağlanmış tepsimize koyuyoruz. Bu işlemi her 3 e bölünmüş şerti için uygulayıp tepsiyi dolduruyoruz ,üzerine yumurta sürüyoruz ve istenilen ebatlarda kesip biraz bekletip önceden ılınmış 180 derecelik fırında 35 – 40 dakika kadar pişiriyoruz.
Sağlıcakla kalın.
NOT:Bu tarifi diğer bloğumda 20/12/2008 tarihinde yayınladım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder