
Senede bir kere yapmış olduğum bir sebze türü. Bu sebzeyi 2 sene önce abim sayesinde tanıdım, kendiside değişik ot ve yiyeceklere meraklı olduğu için pazara gittiği zaman değişik ot ve yeşillikler bulursan al diye rica etmiştim, sağ olsun bana bu sebzeyi tanıştırmış oldu.
Çiriş Doğu Anadolu’da karlar eridikten sonra dağların eteklerinde kendiliğinden çıkan bir bitki. Nisan başı gibi çıkıp Mayıs ortasında mevsimi bitiyor. Özellikle Bingöl ve Erzurum’da sıkça pişirilen bir sebze. Bu sebzeyi yabani pırasa diye de adlandırıyorlarmış, ama ben tadını pek benzetemedim. Ayrıca Erzurum da mutlaka senede bir kere olsun şifa olsun diye yenirmiş. Bu bilgileri internet sitelerinden edinip sizlerle paylaşıyorum.
Kavurma, kıymalı ve zeytinyağlı olarak değişik şekillerde yapılıyor. Ben bu sefer zeytinyağlı denedim , ½ kilo kadar da dondurucumda saklıyorum onu da ilerleyen zamanlarda farklı pişirip gene sizlerle paylaşacağım.
Temizlerken kökleri tamamen kesilip tek tek sap kalacak şekilde yıkayıp pişime hazır hale getiriyoruz. Bu sefer abicim sağ olsun temizleyip yıkamış bana pişirmeye hazır halde verdi.
Bence sizde abinize sipariş verin :)
Malzemeler;
- ½ kilo çiriş ( kibrit boyunda doğranmış )
- 1 baş kuru soğan ( ay ay doğranmış )
- 1 domates ( kabukları soyulup doğranmış )
- 1 adet kesme şeker
- Tuz
- İstenildiği kadar zeytinyağı
Çirişi ve tüm malzemeleri karıştırıp hiç su koymadan düdüklüde yaklaşık düdüğü ötüp ocağı kıstıktan sonra 6 ya da 7 dakika kadar pişirip, soğuduktan sonra servise hazır hale getiriyoruz.
Sağlıcakla kalın.