22 Aralık 2013 Pazar

Elmalı Rulo Tart



Yapımı son derece kolay ve kısa sürede olan hem sunumu hem de lezzeti bir numara olan çok güzel bir tart. 
Bu güzel kezzet Dilek Toksoy'un yabancı bir video paylaşımı ile mutfağıma girdi , kendisine de yazdığım gibi iyi ki paylaşmış bende tanımış oldum :) 
Yapmayı düşünürken sevgili Zehra'nın yapmış olduğunu gördüm , denenmiş olup beğenilmiş olması bir an önce denemem konusunda bana heves verdi :)
Malzeme miktarı sadece 10 adet tart çıktı. Fazla olmasını isteyen iki misli yapabilir. 

Malzemeler :

Elma için;

- 1 adet iri boy kırmızı elma ( ortadan ikiye kesilip çekirdek kısmı çıkarılıp ince ince doğranacak )
- 1 dolu yemek kaşığı bal
- 2 yemek kaşığı şeker
- 3 yemek kaşığı su

Hamur için ;

- 2 yemek kaşığı yumuşamış tereyağı
- 3 yemek kaşğı pişmiş elmanın suyu
- 1 su bardağı kadar un

Üzeri için ; 

- Bal , pudra şekeri , tarçın

Dilimlenmiş elmaları bal , şeker ve su ile kısık ateşte ara ara karıştırarak 5 dakika kadar pişiriyoruz. Pişen elmaları tabağa alıp suyunu soğuması için bardağa boşaltıyoruz. 
Bir kabın içine tereyağı ile elmaların suyunu karıştırıp yumuşak bir hamur elde edene kadar un ekleyip yoğuruyoruz. 


Yoğurduğumuz hamuru ikiye ayırıyoruz. 


Hamuru ince şekilde açıp yanlarını düzelterek  2,5 cm eninde 15 cm kadar boyunda olacak şekilde şeritler halinde kesiyoruz. 


Kestiğimiz şeritlerin üzerine elmaları kabul kısımları dışına gelecek yerleştiriyoruz ve rulo yaparak yuvarlıyoruz. Ruloları kağıt kalıplara koyup önceden ısıtılmış 170-180 dereceli fırında hamur hafifçe pembeleşene kadar pişiriyoruz. 
Fırından çıkınca üzerlerine fırça ile bal sürüp pudra şekeri ve tarçın serpiyoruz. 

Sağlıcakla kalın. 
 

16 Aralık 2013 Pazartesi

Karabuğday ( Greçka ) Salatası


Yeni tanıştığım ve beğenerek tüketmeye başladığım bir lezzet. Sevgili Aslınur iyiki bahsettin ve bende denedim :)
Aşağıda detaylı olarak karabuğday hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. 
Ben ilk seferinde pilav gibi pişirdim , bir keresinde de haşladım sarımsaklı yoğurt ile karıştırıp üzerine kırmızı biberli zeytinyağ döktüm çok lezzetli olmuştu. 
Bu sefer farklı bir lezzet yaptım , tadanlar tam not verdiler :)

Malzemeler ;

- 1 su bardağı karabuğday
- 1 orta boy kuru soğan ( yemeklik doğranmış )
- 4 adet taze soğan ( küçük küçük doğranmış )
- 1 çorba kaşığı salça
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 diş sarımsak rendesi
- istenildiği kadar tuz
- istenildiği kadar karışık baharat ( karabiber , acı kırmızı pul biber , isot , tatlı toz kırmızı biber , kimyon , yenibahar )

Karabuğdayı iyice yıkadıktan sonra tencereye koyup üzeri epey geçecek şekilde su koyup yumuşayana kadar pişiriyoruz , artan su varsa süzüyoruz. 
Bir tavada soğanı zeytinyağında pişirip salçayı ilave ederek bir müddet daha kavurup son anda tuzu ve bahartları ekleyip sosu karabuğdaya katıp karıştırıyoruz. Son olarak rendelenmiş sarımsağı ve taze soğanları ekleyip servise hazır hale getiriyoruz. 

Sağlıcakla kalın. 

Karabuğday-Buckwheat Bitkisinin Faydaları

http://www.doktorbitki.com/sifali-bitkiler/karabugday-buckwheat.aspx

Bitki Adı: Karabuğday-Buckwheat

Latincesi: Fagopyrum Esculentum

Detaylı Açıklama:

Karabugday, kuzukulagigiller (Polygonaceae) familyasindan Fagopyrum cinsine mensup bir bitki türü. Bazen Polygonum cinsi altinda siniflandirildigi da olmustur.

Verimliligi daha düsük olan bir bugday türüdür. %11 protein ve %2 yag içerir. Bununla birlikte, kurak ve engebeli arazilerde ve serin iklimlerde yetisebilme özeligi vardir. Hizli ürer ayrica zararli otlarin gelismesini engeller. Unu tek basina ekmek yapimina uygun degildir. Yapisi bir tahildan çok kabuklu yemise uygunluk göstermektedir. En çok Bagimsiz Devletler Toplulugu ve Polonya'da yetistirilir. Fransa, Kanada ve ABD'de kümes ve çiflik hayvanlari yemi olarak kullanilir. Kasha, karabugdayin kabugu ayiklanmis ve kavrulmus halidir. Tam veya ögütülmüs olabilir. Kendine has güçlü ve hafif aci bir fistiksi tadi vardir.

Sifa deposu bugday, içerdigi besin degerleri bakimindan tüketimi gün geçtikçe artiyor. Çin, Hindistan ve Rusya´da yaygin olarak yetisen ürün, her iklime uyum gösterebiliyor.  Organik olmasi nedeniyle bugdaya alternatif gösterildigi söylenmektedir.

Içerisinde rutin, proteinler, yaglar, P vitamini, mineraller, kalsyum bugdaydan fazladir, fosfor ve magnezyum vardir.

Faydalari:
Kuvvet verir ve besleyicidir. Kolestorelü düsürür. Içinde rutin bulundugundan kan damarlarini korur ve onlari genisletir.

Beslenmek ve damarlarin çatlamasini önlemek için kullanilir.

Medline ve uluslararasi saglik kuruluslari tarafindan yapilan arastirmalarda karabugdayin günlük 30 gram düzenli olarak tüketilmesi halinde fazla kilo ve yüksek kan basincini düsürdügü görüldü. P vitamini ihtiva eden karabugday damarlara esneklik ve güç kazandiriyor.

Japon arastirmacilara göre karabugday, iltihaplanmayi, asiri terlemeyi ve burun kanamasini önlüyor. Karabugday, bugday ve beyaz pirincin ihtiva ettigi amino asitin iki katini içeriyor.

Yüksek tansiyon ve kansizlikta çok önemli olan potasyum, magnezyum, fosfor ve demir karabugdayda bol miktarda bulunuyor.

Karacigerin çalismasini kolaylastiran choline ihtiva ediyor.

Böbreklerin çalismasinda yararli etki gösteriyor.

Kan sekerini optimal bir seviyede tutuyor.

Karabugdayda yag orani oldukça az oldugundan, zayiflama diyeti uygulayanlar için vazgeçilmez bir besindir.



11 Aralık 2013 Çarşamba

Baharatlı Sütlü Çay



Bu soğuk günler için  değişik çaylar hem içimizi ısıtıyor hem de vücut direncimizi kuvvetlendiriyor. 
Tarifini vereceğim çay , sütü sade içeyemeyenler ( benim gibi ) için harika bir karışım. 
Deneyince hak vereceksiniz. Hele birde köy sütü yeni alıp kaynatıp taze taze yaparsanız tadı daha da güzel oluyor, aynen benim biraz önce yaptığım gibi :). 
Bu güzel çayın tarifi www.misskekik.blogspot.com dan   Kendisine paylaşım için çok teşekkürler. 

Bu arada bugün sonunda en azından salonu ve mutfağı yeni yıl havasına soktum. Ağaç kurmak bu sene inanılmaz külfet geldi. Işıkların rengarenk yanıp sönmesi ve bir kaç tane noel baba heykeli , mumu ve oyuncağı yeterli oldu , nasıl olsa bu sene yılbaşı için davetliyiz evde değiliz :))

Malzemeler ;

-  2 fincan kaynamış süt
- 1 tane poşet çay ( fincan için olan )
- 4 tane kakule
- 4 tane tane karabiber
- 4 tane karanfil
- 1 çubuk tarçın
- 4/1 paket vanilya
- 1 tatlı kaşığı rendelenmiş taze zencefil
- 2 tatlı kaşığı bal ( kullanmak istemeyen koymayabilir )
- içi süzgeçli cam ya da porselen demlik

Tüm baharatları bir havan yardımı ile iyice ezip birbirine karıştırıyoruz. . 


Kaynamış sıcak sütü çaydanlığa bal ilavesiyle koyuyoruz. Karışımı ve poşet çayı da çayyanlığın süzgecine koyup sütün içine bırakıp çaydanlığın kapağını kapatarak bir kaç dakika demlendiriyoruz
Baharatların karışık kokuları ve tadları süte çok güzel bir aroma veriyor. 
Fincana aldıktan sonra üzerine az miktarda toz tarçın serperek afiyetle içiyoruz. 

Sağlıcakla kalın.  

10 Aralık 2013 Salı

Bezeli Leziz Tatlı # yemekfırtınası 4. gün



4. gün görevimiz " ev ahalisini mutlu etme zamanı. Ev ahalisinden en çok istek alan tarifiniz nedir? Haydi mutfağa "

Ben birazdan anlatacağım lezzeti çok yeni yaptım , ama sürekli istenecek bir lezzetler arasına girdi.  Zaten eşime tatlı ve cici mamalar olsun , hele tatlının içinde çikolata olsun yeter :))

Bu tarif Home TV de seyrettiğim tariflerden , ama kimin olduğunu hatırlayamadım :)

3 malzemeli bir tarif , sunum sırasında soslarla da zenginleştirilebilir , ben sade olarak sundum .

Malzemeler ;

- 2 paket krema
- 15 adet küçük boy beze
- 80 gr. lık bitter çikolata


2 paket kremayı yoğunlaşana kadar yüksek devirde çırpıyoruz. 


Bıçakla küçük küçük kestiğimiz çikolatayı kıvam alan kremaya ekleyip spatula ile hafifçe karıştırıyoruz 


Kullanacağımız bezelerin boyutları. 


Bezeleri çok ufalamadan parçalıyoruz. 


Parçaladığımız bezeleri de kremaya ekleyip yavaşça ezmeden karıştırıyoruz. 


Karışımı , buzdolabı poşeti serdiğimiz kek kalıbına döküp düzgünce yerleştiriyoruz. 


Karışımın üzerini de buzdolabı poşeti ile örtüp en az 1 gün süreyle derin dondurucuda bekletip , dilimleyerer servis  ediyoruz. 

Sağlıcakla kalın. 

Ayçekirdekli Cevizli Ekmek



Uzun zamandır ekmek yapmak istiyordum ve sevgili Oya'nın sayfası  www.izmirdenlezzetler.com 
ara ara güzel ekmek tarifleri görüp hep özenmişimdir :) Bu sefer buz gibi havada dışarı çıkıp fırndan ekmek almaya gitmeye cesaret edemediğim için içlerinden bşr tanesini denemeye karar verdim ve pişip tadına baktıktan sonra , ne iyi etmişim de ekmeği yapmışım dedim :) Bence hemen deneyin henüz saat erken akşama mis gibi ekmeğiniz olabilir :) Oyacım ellerine sağlık iyiki yapmışsın ve paylaşmışsın :)
Ben unda değişiklik yapıp ceviz ekledim. 

Malzemeler ;

- 500 gr. karışık un ( beyaz buğday unu , tam buğday unu , çavdar unu )
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 su bardağı ılık su
- 1 su bardağı ayıklanmış ayçekirdeği
- 1 çay bardağı iri parçalanmış ceviz
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket instant ( kuru ) maya

Tüm kuru malzemeleri ; un , tuz , şeker , ayçekirdeği , ceviz ve mayayı çukur bir kabın içinde karıştırıyoruz. 
Kuru malzemeleri havuz şeklinde açıp içine süt , zeytinyağı ve suyu koyup yumuşak ve ele yapışan bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz.  Eğer çok sulu olursa kıvam için azar azar un ilave edebilirsiniz. 



Fırın tepsisine yağlı kağıt serip ister tek parça ister hamuru bir kaç parçaya ayırıp üzerine fırça ile sıvı yağ sürüp her tarafını kapatacak şekilde un serpiştiriyoruz. Keskin bir bıçakla üstüne şekil çizip üzerini örtüp ılık bir ortamda ( ısıtıcıya yakın olabilir ) 30 dakika kadar mayalanmaya bırakıyoruz. 



Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında iyice pişene kadar tutuyoruz. 
Üzerinin çok fazla kurumaması için ekmeği pişirirken fırına küçük bir fırın kabında su koymanız yararlı olacaktır. 

Sağlıcakla kalın. 



9 Aralık 2013 Pazartesi

#yemekfırtınası , 3. gün , Kış Çayı



3. gün : Kışın vazgeçilmezi Hep çay hep kahve olmaz. Kış yaklaştı. İçimizi ısıtacak bir içecek tarifi yapalım, yaratıcılığımızı konuşturalım.

Bugün ödevimiz yukarıdaki gibi , ben de kış geldiğinde sık sık yapıp evde sadece benim tükettiğim :) nefis bir sıcak içecek ile katılıyorum.
Sırf bu çayın güzelliğini görmek için cam çaydanlık aldım , hatta bir tanesini kendi hatam ile kırıp hemen yenisini aldım :) Direk ateşe konabilen cam çaydanlıklar tam bu tip içeceklere göre , kaynarken görüntü ve sıvının rengi çok güzel görünüyor , tavsiye ederim :)

Malzemeler ;
- 1 elmanın kabukları
- 1 mandalina ( dilimlenmiş -kabuklarıyla )
- 1 limon ( yarısı dilimelenmiş-kabuklarıyla , yarısının suyu sıkılmış )
- 1 çubuk tarçın
- 4 -5 tane karanfil
- ceviz büyüklüğünde taze zencefil
- 4-5 tane tane karabiber
- 1 çay kaşığı bal ( isteğe göre fincana konabilir )

Yukarıdaki tüm malzemeleri , bal hariç , cam çaydanlığa koyup üzerine su ilave ediyoruz.
Çok harlı olmayan ateşte birkaç dakika kaynatıp bir müddet demlendikten sonra isteğe göre bal ilavesiyle bardak ya da fincanda içim için hazırlıyoruz.

Sağlıcakla kalın.


#yemekfırtınası , 2. gün Brushcetta ( bir çeşit kanepe )

Bugünkü ödevimiz ;

2. gün : Çayın en güzel eşlikçisi Dışarda yağmur yağıyor, elinize kitabınızı almışsınız, çayın dumanı üstünde yanına hangi lezzet gider? En sevdiğiniz tarif olabilir yada yepyeni bir lezzet deneyebilirsiniz.

Epey lezzetli , hafif ve yapımı kolay bir tarifle devam edelim :) Bu tarifş daha önce de paylaşmıştım , tekrar yapmanın zamanı gelmişti :)

Malzemeler;

- dilim ekmek
- minik domates
- minik salatalık
- kapya biberi
- roka
- krem peynir
- siyah zeytin
- ceviz
- sos : zeytinyağı+zahter+kekik

Ekmek dilimini ızgarada kızartıyoruz, üzerine krem peynir sürüp sırasıyla doğranmış sebzeleri , zeytini ve cevizi koyuyoruz. En üstüne sosumuzu döküp servise hazır hale getiriyoruz.

8 Aralık 2013 Pazar

Fırında Kolay Kumpir # yemekfırtınası , 1. gün , ilk yemeğim


İyi akşamlar , biraz geç kalsamda ilk günün son saatini hemen yakalıyım dedim:)

Sevgili http://www.misssgibi.com/yemek-firtinasi/ Zerrin çok güzel bir etkinlik başlattı , 30 gün süreyle her gün farklı temalarda yemek tariflerimizi yayınlayacağız , umarım hepsini tamamlayabilirim :)

Bu günün konusu " ilk yemeğim " , bunu hatırlamak benim için gerçekten imkansız :) Zaten ben yemek yapmaya tam olarak başlangıcımı 11 sene öncesine dayandırıyorum , daha önceki senelerde yemek yapmak gibi bir alışkanlığım ve zevkim yoktu , daha sevgili eşim ve güzel sofralarımız bu yetiyi bana kazandırdı , tabi bu kilo olarakta hafifçe kendini gösterdi :)))
İlk yemek olarak gayet kolay ve başlangıç yapacak olan herkesin kolaylıkla yapabileceği bir tarif paylaşmak istedim.

Bu güzel etkinliğimiz hayırlı ve uğurlu olsun :) Aklına sağlık Zerrincim :)

Malzemeler;

-        4 adet haşlanmış patates
-         1 çorba kaşık tereyağı
-         1 parmak sucuk
-         1 su bardağı haşlanmış bezelye, havuç
-         1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
-          İstenildiği kadar tuz
-          ( istenirse içine sosis, salam üzerine mayonez ve ketçapta konabilir. Evde olmadığı için ben kullanmadım )

Haşlanmış patatesleri soğumadan tereyağı ile püre haline getiriyoruz, rendelenmiş kaşar peynirin çoğunluğunu da katıp iyice karıştırıyoruz. Yağladığımız fırın kabımıza püreyi yerleştiriyoruz üzerine haşlanmış olan bezelye ve havucu en üstüne de sucukları dizip 150 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 15 dakika kadar tutuyoruz. Fırından çıkartmaya yakın geri kalan rendelenmiş kaşar peynirlerini üzerine serip erimesinden sonra servise hazır hale getiriyoruz.

Sağlıcakla kalın.