30 Temmuz 2013 Salı

Çavdar Unlu Krep


Öncelikle herkese kocaman bir GÜNAYDIN :)

Bu güzel krebi geçen  haftalarda kızımın izin gününde sabah kahvaltısı için hazırlamıştım. 
Genelde beyaz unla yaptığım krebi bu sefer çavdar unuyla denedim. Ben çok beğendim , kızım da beğendi ama " bir daha ki sefere beyaz un olabilir " de dedi :)) alışkanlıkları kırmak bazen zor oluyor :)
Krep için tam ölçü hiç bir zaman belirlemedim , koyduğum yumurta ve süte göre azar azar un eklerim. Kıvamının bozadan biraz sulu olması gerekiyor. Karışımın içine az miktarda tuz ve 1 çorba kaşığı kadar da zeytinyağ ekliyorum. 

Bu krebi de 2 yumurta , 1 su bardağı süt , 1 çorba kaşığı zeytinyağı , tuz ve kıvam alacak kadar da çavdar unu eklyerek yaptım. 
İçine konacak malzemeler her zaman isteğe bağlı. İster tatlı birşeyler ister benim gibi yeşilliği bol renkli lezzetler ile zenginleştirerek tüketin. 

Sağlıcakla kalın. 

24 Temmuz 2013 Çarşamba

Çıtır Kadayıflı Muhallebi



Daha önce bir arkadaş ziyaretinde benzer bir lezzeti tatmıştım dün sevgili
http://fatoscatadlar.blogspot.com
sayfasında paylaştığını görünce benim de yapma zamanım geldiğinin kararını verdim :)  Malzemelerini toparlayıp anneme gidip orada yaptım. Sonuç gayet başarılı ve çok lezzetli. Yiyen aile fertlerinden de tam not aldım :)
Ertesi gün bile kadayıflar çıtır çıtır , bence hemen denenmeli :)

Malzemeler :
- 250 gr tel kadayıf ( küçük parçalarda kesilmiş )
- 70 gr tereyağı
- 3 çorba kaşığı toz şeker
- 1 su bardağı kadar iri kıyılmış ceviz

Muhallebi için :
- 1 lt süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 4 çorba kaşığı beyaz un
- 1 çorba kaşığı mısır ya da buğday nişastası ( ben buğday kullandım )
- 1 paket vanilya
- 1 paket krem şanti



Tereyağını yayvan bir tavada eritip küçük kesim yapılmış kadayıfları ekliyoruz. Kadayıfların rengi hafifçe dönene kadar karıştırıyoruz. 


Rengi dönen kadayıfa şekeri ekleyip altın rengi olana kadar karıştırarak kavuruyoruz. 


İstenilen renk elde edilince kırılmış cevizleri ekleyip karıştırıyoruz ve soğuması için cam kaba aktarıyoruz. 


Muhallebiyi yapmak için ; süt, şeker, un, nişasta karışımını çok fazla harlı olmayan ateşte devamlı karıştırarak pişiriyoruz. 


Kıvamı gelen muhallebiyi cam bir kaba alıp içine yavaş yavaş krem şanti ve vanilyayı ekleyip mikser ile yaklaşık 5 dk çırpıyoruz. İyice soğuyana kadar ara ara üzeri kaymaklanmasın diye karıştırıyoruz. 


Cam tepsimize kavurduğumuz kadayıfın yarısını serip elimizle bastırıyoruz. 


Üzerine soğuyan muhallebiyi döküyoruz. 


Muhallebinin üzerine kadayıfın diğer yarısını yayıp hafifçe bastırıyoruz. 
Buzdolabında üzerini kapatmadan en az 4 saat kadar tuttuktan sonra kesip servis ediyoruz. 
Sağlıcakla kalın. 

19 Temmuz 2013 Cuma

Mercimekli Puf Börek



Puf puf , lezzeti bol , çıtır çıtır bir börek. 
Bugün bloglar arası dolaşırken birden karşıma çıkan tarifi deneyince , çok başarılı bir sonuç elde ettim ve bu tarif bir müddet çeşitli içlerle evde populer olacağa benziyor :)
Tarifi aldığım http://mutfakvetatlar.blogspot.com
çok teşekkürler :)

Malzemeler : 
- 4 yufka
İç Malzemesi
- 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
- 1 büyük boy soğan ( yemeklik doğranmış )
- 1 çorba kaşığı salça
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- tuz , karabiber
Sos Malzemesi :
- 2 yumurta
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 şişe soda
Üzeri İçin :
- 1 yumurta sarısı
- 1/2 çay kaşığı pudra şekeri ( parlaklık için )
- susam

Soğanları yağda tuz ekleyerek yumuşayana kadar pişiriyoruz. İçine su ile hafifçe açtığımız salçayı , karabiberi ve haşlayıp siyah suyu çıkana kadar yıkadığımız mercimeği ilave edip bir müddet daha ateşte tutuyoruz. Tüm malzemeler karışınca iç malzemenin soğuması için cam bir kaba alıyoruz. 
Diğer tarafta iç sosu için tüm  malzemeleri karıştırıyoruz. 
Tüm yufkayı açıp D şeklinde olan yarım tarafına sostan sürüyoruz ve diğer yarıyı üzerine kapatıp sostan tekrar sürüyoruz .


6 eşit parçaya kesip geniş kısma malzemeyi koyup sıkı olmayacak şekilde sigara böreği gibi sarıyoruz ve fırın kağıdı serili tepsimize diziyoruz. Bu işlemi yufkalar bitene kadar yapıyoruz. 
Üzerine birlikte çırpılmış olan yumurta sarısı ve pudra şekerini sürüp susamları serpiyoruz. 
Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında iyice kızarana kadar pişiriyoruz. 

Sağlıcakla kalın. 

Revani



Cevap TV çekimi için listeme giren ve vaz geçilmez bir lezzet haline gelen revaniyi kaç kere yaptım bilmiyorum :) şu anda da fırından çıktı şerbet için ılınmayı bekliyor :)
Fotoğraflar çekim sırasında yaptığım tatlıya ait , henüz yayına girmedi heycanla bekliyorum hatta tüm yakınlarım bekliyor :)
Çekim benim için epey güzel bir deneyim oldu , hem eğlenceli hem de zevkliydi. Ekip çok iyi ve güler yüzlü. Ayrıca epeyde başarılı olduğumu söylediler , hemen hemen hiç tekrar yapmadık sadece kendimi anlattığım son bölüm hariç , sanırım yemek yapmak ve anlatmak daha kolay :))) Dediklerimin bazılarını çekim sonrası hiç hatırlamadım , umarım komik şeyler çıkmaz , ya da çıkar böylece eğlenceli olur :))
Şimdi gelelim tarifimize. Bu tarif annemden , aslında geleneksel llezzetlerin tariflerinde annemin reçetelerine kuşkusuz güverim , senelerdir elinin lezzeti bozulmadan herkes tarafından takdir edilen lezzetler yapar. Burdan da anneciğime " ellerin hiç dert görmesin , biz de bu lezzetlerde mahrum kalmayalım " demek boynum borcu :)

Malzemeler ;
Hamur :
- 3 yumurta
- 3 fincan şeker ( klasik kahve fincanından çok az daha büyük bir fincan - annemin ölçüsü )
- 4 fincan irmik
- 4 fincan un
- 1 paket kabartma tozu
- 4 kaşık yoğurt
- 1 limon kabuğunun rendesi
Şerbet :
- 9 fincan şeker
- 10 fincan su
- 1 kaşık limon suyu

Öncelikle şekeri limon suyu eklediğiniz 10 fincan suda eriyene kadar kaynatıp , ılınması için cam kaba alıp bekletin. 

Yumurtaları iyice çırparken şekeri ilave ederek eriyene kadar çırpmaya devam edin. Yoğurdu ve limon kabuğunu ekleyerek bir müddet daha karıştırın. Bu karışıma un , irmik ve kabartma tozu karışımını ilave ederek tüm malzemeler özdeşleşinceye kadar karıştırın. Bu karışımı hafifçe yağlanıp unlanmış 25 cm çapındaki bir tepsiye döküp önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin. 
Pişen revaniyi hafifçe ılınınca eğer varsa bir büyük boy tepsiye alıp ( şerbetlenince şişeceği için servis sırasında çıkartması kolay olacaktır ) yavaş yavaş ılınan şerbeti üzerine kepçe yardımı ile dökün. Tüm şerbet bütince ara ara dibinde biriken şerbeti kaşık yardımı ile alıp revanin üzerine gezdirin. 

İstenilen şekilde kesip hidistan cevizi ile servis yapabilirsiniz. 

Sağlıcakla kalın. 

18 Temmuz 2013 Perşembe

Fırında Kabak Mücveri



Bloguma uğramayalı epey zaman oldu. 
Biriken tariflerimi yavaş yavaş paylaşma zamanım geldi:)
Bu tarif kime yaptıysam beğeni kazanan ve ayrıca yapımı son derece basit olan bir lezzet.  Kızartmanın tadı tabi ki başka ama bunu da denemenizi şiddetle tavsiye ederim :)
Son zamanlarda fotoğraflarla tarif vemeye çalışıyorum. Bu benim yazmamı kolaylaştırıyor ama eminim yapmak isteyenlere daha fazla yardımcı oluyordur :)

Malzemeler :
- 3 yumurta
- 5 orta boy dolmalık kabak ( rendelenmiş ya da rondo da irice çekilmiş )
- 1 fincan mısır unu
- 1 fincan beyaz un
- 1 fincan tam buğday unu
- 1/2 paket kabartma tozu
- 1/2 demet maydanoz ( ince kıyılmış )
- 1/2 demet dereotu ( ince kıyılmış )
- 1/4 demet nane ( ince kıyılmış )
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı kuru nane 
- istenildi kadar karabiber , kırmızı pul biber , zerdeçal , zencefil , tuz. 


Doğranmış kabağın üzerine yumurta , yağ ve baharat karışımını ekleyip karıştırıyoruz. 


Baharatlı kabağa taze yeşillikleri ekleyip harmanlıyoruz. 


En son unları ve kabartma tozunu ekleyip iyice birbirine karışmasını sağlıyoruz. 
Sulanma olduğu takdirde istenilen un cinsinden ekleme yapılabilir. 


Fırın tepsisine kağıdı serip malzemeyi ortada topluyoruz. 
180 - 190 derecelik önceden ısıtılmış fırında iyice pişene kadar tutyoruz. 

Sağlıcakla kalın